Heeft uw woning last van vochtproblemen? En zijn deze vochtproblemen te herleiden naar condensatieproblemen? Dan is de kans zeer groot dat uw pand te kampen heeft met een gebrek aan ventilatie. Wanneer een woning niet of onvoldoende geventileerd wordt, dan kunnen vocht en vochtige lucht geen uitweg vinden. Beiden zullen zich bijgevolg hechten aan diverse oppervlakken, met alle schadelijke gevolgen van dien. Overigens is niet alleen condensatie in dit geval gevaarlijk, ook andere vochtproblemen kunnen met een goed ventilatiesysteem adequaat worden aangepakt.
Uw ventilatiemogelijkheden vrijblijvend bekijken? Contacteer ons →
Een goed geventileerde woning heeft een continue aan- en afvoer van frisse en droge lucht. Frisse lucht is niet alleen noodzakelijk voor uw woning, maar ook voor u en uw medebewoners. Verse lucht bevat een hoge concentratie zuurstof, waardoor u vrij kunt ademen. Wanneer een woning niet goed wordt geventileerd, stijgt het koolstofdioxidegehalte (CO2) in uw woning. Een hoge concentratie CO2 kan diverse gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid en staat van welzijn. U kunt zich uitermate vermoeid, lusteloos en slap voelen. Ook kunt u concentratieproblemen ervaren, omdat uw hersens over onvoldoende zuurstof beschikken.
Voor uw woning spelen er andere gevolgen. Is er geen sprake van een goed werkend ventilatiesysteem, dan zal eventueel aanwezige vochtige lucht niet goed worden afgevoerd. Vooral in de zogenaamde natte ruimten is dit problematisch, omdat deze al over een hoge relatieve luchtvochtigheidsgraad beschikken. Het gaat dan om ruimten zoals de keuken, badkamer en wasruimte, met andere woorden plekken waar met water en vocht wordt gewerkt. Wanneer vochtige lucht geen uitweg kan vinden, zal het zich vasthechten aan aanwezige koudere oppervlakken en deze oppervlakken uiteindelijk beschadigen.
Nadat het vocht zich heeft vastgehecht, zal het oppervlak steeds natter worden. Dit heeft tot gevolg dat het oppervlak weker wordt en de structuur ervan zwakker. Pleisterlagen en verflagen brokkelen af, behang zal loslaten, hout wordt nat en gaat rotten. Ook zal het vocht op termijn gaan stijgen, waardoor bovengelegen etages ook te maken krijgen met vochtproblemen en vochtschade. Het is dus belangrijk om deze vochtproblemen snel en vakkundig aan te pakken, voordat u geconfronteerd wordt met extreem hoge reparatiekosten.
Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem wordt er continu frisse lucht in uw woning aangevoerd, terwijl vochtige lucht wordt afgevoerd.
Ventilatiesystemen zijn over het algemeen beschikbaar in 2 types: ventilatiesysteem Type C en ventilatiesysteem Type D.
Ventilatiesysteem Type C voert de vochtige lucht op mechanische wijze af uit de woning en voert verse lucht op natuurlijke manier aan. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van luchtroosters. U kunt hierbij luchtkanalen op het ventilatiesysteem aansluiten, zodat het vocht uit meerdere vertrekken tegelijk kan worden afgevoerd. Dit type is redelijk goedkoop en kan worden gebruikt om vochtproblemen in kelders en natte ruimten te voorkomen.
Ventilatiesysteem Type D regelt zowel de aan- als afvoer van verse lucht op mechanische wijze. Daarom wordt het ook wel balansventilatie genoemd, omdat de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht precies gelijk is. Balansventilatie kan trouwens gecombineerd worden met warmteterugwinning, dat een positieve impact zal hebben op uw energiefactuur.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van de vochtproblemen in uw woning en uw budget. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, raden wij u aan een vrijblijvende GRATIS vochtdiagnose aan te vragen. Wij komen dan bij u langs om uw situatie te inventariseren, waarna wij u de best passende oplossing voorstellen, die ook rekening houdt met uw mogelijkheden en budget. Contacteer ons nu!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar