Afbladderende verf lijkt niet meer dan een oppervlakkig mankementje. Snel herschilderen, en opgelost. Maar afbladderende verf kan wijzen op een groter probleem. Het is een signaal van vochtproblemen.
Maar hoe weet je of afbladderende verf wijst op een onderliggend vochtprobleem? En hoe kan je dat vochtprobleem bestrijden? Je leest het hieronder.
Vochtbestrijder nodig? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Afbladderende verf is lang niet altijd onschuldig. In de meeste gevallen is vocht namelijk de boosdoener. Vocht in de muur kan op verschillende manieren ontstaan.
Naast afbladderende verf zijn er nog enkele andere signalen die vochtproblemen verraden. Zo kunnen ook pleisterwerk en behang beginnen los te komen. Zelfs plinten die tegen de vochtige muur bevestigd zijn, kunnen breken of loskomen.
Het eerste signaal van vocht in huis is echter een doffe, muffe geur die je moeilijk kan verklaren. Ook een koude oppervlaktetemperatuur op delen van een muur wijst op de aanwezigheid van vocht. Zie je vochtplekken op de muur verschijnen, dan hoef je al helemaal niet meer te twijfelen.
Last van vochtige muren? Bel gratis voor advies en meer info 0800/61.667
Hoe de afbladderende verf aangepakt moet worden, hangt af van de oorzaak van het probleem.
Is condens de boosdoener? dan moet je de ruimte beter ventileren. Dat doe je door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. De met vocht verzadigde lucht wordt zo continu afgevoerd en vervangen door droge, verse buitenlucht. Zo geef je condens en dus ook afbladderende verf geen kans.
Is de afbladderende verf te wijten aan opstijgend vocht? Dan zal je een muurinjectie moeten laten uitvoeren. Op strategische plekken in de vochtige muur wordt dan een vochtwerend middel geïnjecteerd. Eenmaal dat middel uitgehard is, kan er niet langer vocht in de muur opstijgen.
Het is in elk geval belangrijk om niet zomaar opnieuw te schilderen. Pak je het onderliggende vochtprobleem niet aan, dan zal ook de nieuwe laag verf al snel beginnen af te bladderen. Voorzie voldoende tijd om de muur te laten uitdrogen. Het is dus niet de bedoeling om de ramen een paar dagen wat vaker open te zetten en dan meteen te herschilderen. De muur moet helemaal droog zijn alvorens je opnieuw schildert of behangt.
Afbladderende verf voorkom je door vochtproblemen te voorkomen. Helaas heb je enkel condensvorming in de hand. Aan opstijgend vocht kan je preventief weinig doen. Zorg ervoor dat je de badkamer, keuken, wasplaats en slaapkamers vaak verlucht. Zet het raam gedurende enkele uren open en laat goed ventileren. Nog beter is om een ventilatiesysteem te installeren. Zo krijg je niet te maken met temperatuurverlies tijdens het verluchten in de winter. En natuurlijk gaat de luchtkwaliteit in de hele woning erop vooruit.
Merk je dat de verf of de pleister afbladdert, het behang komt los te hangen of de plinten van de muren komen? Dan is de kans groot dat je met een vochtprobleem te maken hebt. Om grotere problemen te vermijden en je gezondheid te vrijwaren, doe je er goed aan om dat vocht zo snel mogelijk te bestrijden.
De experts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag bij je langs voor een vrijblijvende vochtanalyse. We zoeken naar de oorzaak van de afbladderende verf en stellen je een efficiënte behandelmethode voor. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies of maak een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar