De kelder is in het algemeen een van de meest vochtige ruimtes in huis. Het spreek dus vanzelf dat een te vochtige kelder een probleem zoals condensatie al snel erg kan maken. Maar hoe ontstaat condensatie in de kelder precies en vooral: hoe geraak je er vanaf? Lees hier onze tips en vraag vrijblijvend een vochtdiagnose aan.
Last van condens? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Condensatie is in principe warme, vochtige lucht dat zich hecht op koudere oppervlakken omdat het geen andere uitweg kan vinden. Condensatie komt het meeste voor op oppervlaktes van ramen of spiegels omdat het temperatuurverschil tussen de warme en koude lucht hier het grootst is, maar ook op muren en plafonds kan condensatie optreden.
Mede door dit temperatuurverschil wordt de waterdamp omgezet in vloeibaar water, waardoor er druppeltjes ontstaan. Condensatie hecht zich niet alleen aan spiegels, maar ook aan andere koudere oppervlaktes zoals muren en pleisterwerk.
Hoe ontstaat condensatie precies? Wel, door alledaagse dingen zoals koken, de was laten drogen, een douche of bad nemen en zelfs ademen en zweten omdat hier lichaamsvocht bij vrijkomt. Condensatievorming kan echter ook veroorzaakt worden door een koudebrug in huis wegens een constructiefout. Als de isolatie op een bepaalde plek onderbroken wordt, wordt dit een erg koude plaats en kan er daar dus sneller condens gevormd worden.
Condensatie problemen in huis zijn op te lossen. Bel gratis voor meer info 0800/61.667
In een ruimte met onvoldoende of geen ventilatie kan er enorm veel condensatie zich ophopen, wat op den duur kan leiden tot ernstige vochtproblemen. Als de oppervlaktes voor een lange periode voortdurend nat zijn, worden deze erg week.
Langdurige blootstelling aan vocht kan het bouwmateriaal ernstige schade toebrengen. Vele materialen beginnen namelijk de rotten, waardoor de levensduur enorm verkort wordt. Het materiaal is bovendien veel minder stevig en verliest zijn structuur. Vooral bij hout, papier of vezel is dit een groot probleem.
Ook schimmels krijgen dankzij het vocht de kans om zich te ontwikkelen en te verspreiden. Dit brengt een onaangename en muffe geur met zich mee en is daarbij ook erg slecht voor de gezondheid. Vooral personen met een luchtwegaandoening zoals astma zullen hierdoor snel problemen ondervinden.
De eerste stap tot genezen: de ramen openzetten. Heb je voldoende ramen in de kelder, dan is het aangeraden om die regelmatig open te zetten. Heb je geen ramen in de kelder? Dan ga je over naar de tweede oplossing: een luchtontvochtiger of een ventilatiesysteem. Een luchtonvochtiger onttrekt het vocht aan de omgevingslucht dat vervolgens wordt gestockeerd in het vloeistofreservoir. je kan ook gaan voor vaste leidingen, waardoor het vocht direct wordt afgevoerd naar buiten. Een ventilatiesysteem zorgt natuurlijk voor aan- en afvoer van lucht, waardoor het ook droger wordt in de kalder.
Heb je last van condens in de kelder of elders in huis? De experts van Water Dicht Vochtbestrijding komen graag bij je langs voor een vrijblijvende vochtanalyse. Wij detecteren het problemen en geven een gepaste oplossing. Binnen de kortste keren is je huis volledig vrij van vochtproblemen! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar