U heeft ongetwijfeld al eens te maken gehad met condensatie. Condens is namelijk bijvoorbeeld heel gemakkelijk te zien in uw auto, wanneer er een groot verschil is tussen de binnen- en de buitentemperatuur. Door dit temperatuurverschil zult u minuscule waterdruppeltjes kunnen waarnemen op uw autoruiten, die weer verdwijnen wanneer de auto goed wordt geventileerd en het verschil in temperatuur afneemt.
Ook in huis komt condens voor, bijvoorbeeld in een natte ruimte zoals uw badkamer of keuken. Zo kan er condens ontstaan op de ramen of spiegel wanneer u bijvoorbeeld net een warme douche hebt genomen. Maar wat is condens precies, en hoe ontstaat het?
Condens ontstaat bij een verhoogde luchtvochtigheid, veelal in combinatie met een gebrek aan ventilatie. Wanneer u bezig bent in uw keuken, of een lekker bad neemt, dan wordt de lucht alsmaar vochtiger door de aanwezigheid van water in de ruimte. Het vocht bevindt zich in de lucht als ontzettend kleine deeltjes waterdamp die niet meer vloeibaar zijn en daardoor licht genoeg zijn om door de lucht opgenomen te worden.
Wanneer deze deeltjes vervolgens in contact treden met een kouder oppervlak, zoals een raam, spiegel of koude muur, dan worden ze weer vloeibaar en hechten zich aan het oppervlak. Dit is wat men condensatie noemt. Condensatie is eigenlijk niets anders dan de fysische omzetting van waterdamp naar vloeibaar vocht.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen condensatieproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Condensatie zorgt in zeer geringe mate niet direct voor problemen. Een beetje vocht op de spiegel of uw raam is zo weer weggetrokken, vooral als u de ruimte nadien goed ventileert. Ontbreekt het u echter aan middelen om goed te ventileren, dan kan condensatie wel degelijk voor problemen zorgen. Door een gebrek aan frisse lucht zal de lucht namelijk langer vochtig blijven, waardoor de waterdamp langer in de ruimte blijft circuleren.
Wanneer waterdamp langer in een ruimte blijft, zal deze zich niet alleen aan gladde oppervlakken hechten, maar ook aan meer poreuze en kwetsbare oppervlakken zoals muren, plafonds, hout en andere constructiematerialen. Hierdoor worden deze steeds vochtiger, wat de kwaliteit van deze materialen absoluut niet ten goede komt. Het is dus eigenlijk altijd raadzaam condensatie te voorkomen. Dit kunt u doen door de luchtvochtigheid in huis op een optimaal niveau te behouden.
Met de luchtvochtigheid in een woning wordt de relatieve luchtvochtigheid bedoeld. Dit is een waarde die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht op een specifiek moment bevat. Factoren die meespelen bij het bepalen van de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte zijn het aldaar aanwezige vocht, de temperatuur en ook de luchtdruk. In de meest ideale situatie ligt de ideale luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. In dat geval bevat de aanwezige lucht dus 40 tot 60% waterdamp.
Om ervoor te zorgen dat uw woning gevrijwaard blijft van condensatieproblemen, is het belangrijk dat uw huis goed geventileerd wordt. Dit geldt met name voor de vochtige ruimten zoals de badkamer, keuken en wasruimte. Maar vergeet zeker ook de kelder niet, omdat deze ruimte door zijn ondergrondse ligging sneller te maken krijgt met condensatieproblemen.
Dankzij een goede ventilatie blijft de relatieve luchtvochtigheid in huis op een gezond peil en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele vervelende gevolgen en schade. Heeft u condensatieproblemen in huis of wenst u meer informatie over de relatieve luchtvochtigheid in huis, dan kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren. Waterdicht-Vochtbestrijding doet precies wat onze naam aangeeft: wij zorgen voor effectieve en blijvende resultaten op het gebied van vochtproblemen en vochtbestrijding. Wij kunnen u dus uitstekend adviseren met betrekking tot condensatieproblemen en ventilatiesystemen.
- Condensatieproblemen in huis? Maar wat is condens? - Hoe ontstaan condens en condensatieproblemen in huis? - Is condens in huis gevaarlijk? De gevolgen op een rij - Hoe kan condens in huis aangepakt worden? - Condens in huis behandelen: hoeveel kost het?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar