Heeft u vochtige plekken op uw muren en plafonds? En wilt u hier eindelijk eens iets aan doen? Dan is het zeer belangrijk om eerst uit te zoeken waar het vocht precies vandaan komt. Als u namelijk enkel de vochtplekken zelf bestrijdt, dan is de kans groot dat het onderliggende vochtprobleem gewoon blijft voortbestaan.
Omdat er relatief veel verschillende oorzaken van vochtplekken in huis bestaan, zijn er logischerwijs ook evenveel oplossingen voorhanden. In dit artikel leggen wij u iets meer uit over vochtplekken in uw woning, de vochtproblemen die hieraan ten grondslag kunnen liggen en natuurlijk ook, hoe u deze vochtproblemen bestrijdt.
Eén van meest voorkomende oorzaken van vochtplekken betreft optrekkend vocht. Dit vochtprobleem begint doorgaans in de lagere gedeelten van uw pand, zoals de begane grond of in een kelder of kruipruimte. Het gaat dan om poreuze of zwakke plekken in de wanden van de kelder of onderin uw gevel, waarlangs grondvocht langzaamaan uw woning in kan sluipen.
Indien opstijgend vocht onbehandeld blijft, dan kan het in een vrij korte termijn veel oppervlakken nat maken en de nodige schade toebrengen. U kunt opstijgend vocht bestrijden door middel van muurinjectie, of door onderkapping van uw muren. Een kelder kunt u beschermen tegen vocht door kelderdrainage of kelderdichting.
Last van vochtplekken in huis? Bel gratis voor een vochtanalyse 0800/61.667
Doorslaand vocht is enigszins gelijk aan opstijgend vocht, omdat ook in dit geval vocht via een buitenmuur in de binnenmuren terecht komt. In dit geval geschiedt dit echter via uw hele gevel. Wanneer uw gevel lang niet is onderhouden of erg poreus is, dan kan regenwater gemakkelijk van buiten naar binnen treden. U kunt ook in dit geval vochtplekken in uw woning waarnemen, die naarmate de tijd verstrijkt steeds groter worden. Doorslaand vocht kunt u goed voorkomen door uw gevel te onderhouden en te impregneren.
Condensatie is een veelvoorkomend vochtprobleem in menig huishouden. Condens ontstaat, wanneer de lucht in huis een te hoge relatieve luchtvochtigheid heeft. Wanneer uw woning vervolgens niet afdoende ventilatiemogelijkheden heeft, dan zal de waterdamp niet afgevoerd kunnen worden en condenseert als gevolg hiervan tegen oppervlakken aan.
Dit probleem komt veelvuldig voor in badkamers, wasruimten en keukens, omdat u hier meer met water en vocht in de weer bent. Condensatie kan al snel tot grote problemen leiden, zoals schimmelgroei vanwege de constant natte muren. U kunt condensatie goed voorkomen en behandelen door uw woning van afdoende ventilatie te voorzien.
Een laatste oorzaak van vochtige plekken is een natte kelder. Kelders kunnen snel met vocht te maken krijgen, omdat deze ruimten omringd worden door grondwater en tevens ondergronds gelegen zijn. Regenwater zal dan al snel in uw kelder terecht kunnen komen.
Ook kan het vocht gaan stijgen, zoals we in punt één reeds hebben benoemd. Een kelder kunt u op vele manieren waterdicht maken, zoals met muurinjectie of de eerder genoemde totaaloplossingen: kelderbekuiping en –drainage.
Indien u graag snel van uw vochtproblemen af wilt zijn, dan kunt u ons contacteren om een vochtdiagnose bij u thuis uit te voeren. Wij kunnen uw hele woning dan nalopen op vocht en vochtplekken, waarna wij u exact uit kunnen leggen wat er aan de hand is. Daarna zorgen wij natuurlijk voor een solide behandelplan, waarmee u direct van alle vochtproblemen verlost bent. Neem meteen contact met ons op om een afspraak te maken.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar