Merkt u de laatste tijd steeds meer vocht in uw kelder, en wil u hier iets aan doen? Misschien wil u in de eerste plaats het vochtprobleem in uw kelder zelf oplossen. Hoewel sommige klussen best op eigen houtje kunnen worden opgepakt - denk bijvoorbeeld aan het injecteren van enkele scheurtjes of barsten in het metselwerk van uw kelder - is niet elke behandelmethode hiervoor geschikt. Kelderdichting heeft als enorm voordeel dat het uw kelder volledig waterdicht maakt. Enig nadeel? Dit is een zeer ingrijpende klus, die u enkel tot een goed einde kunt brengen met de benodigde kennis en expertise.
Kelderdichting wordt ook heel vaak onder een andere benaming genoemd: kelderbekuiping. Vooral deze laatste term beschrijft wat de behandeling inhoudt. Er wordt als het ware een kuip rondom uw kelder gemaakt, door het aanbrengen van verschillende waterafstotende lagen die vocht volledig buiten houden.
De verschillende lagen kunnen bestaan uit allerhande materialen. Afhankelijk van het type materiaal spreken we van stijve kelderbekuiping of van soepele kelderbekuiping. Stijve kelderbekuiping wordt gerealiseerd door middel van het plaatsen van meerdere cementlagen, met daartussen fixeerlagen en ook anti-leklagen. Soms worden bepaalde lagen ook nog eens versterkt met waterafstotende middelen zoals epoxy en kunsthars.
Soepele kelderbekuiping zit ietwat anders in elkaar. Daar wordt altijd gestart met een nieuwe laag metselwerk. Daarna wordt een waterdicht noppenmembraan geïnstalleerd, dat in feite dezelfde werking heeft als de verschillende harde lagen in de stijve variant. De vloer wordt ook aangepakt, door een nieuwe laag beton te storten of het aanbrengen van een waterwerende vloerplaat. In vele gevallen zal ook de kimnaad extra worden versterkt.
Zowel stijve als soepele kelderbekuiping bestaat uit het plaatsen van vele verschillende lagen. Dit vraagt tijd, ervaring en expertise. Niet alleen moet u weten welke materialen u precies moet gebruiken, maar ook hoe deze materialen geplaatst moeten worden, hoe lang ze moeten uitdrogen, en welke materialen elkaar precies moeten opvolgen.
Indien u een bepaald materiaal verkeerd plaatst, niet lang genoeg laat uitdrogen of met een ongeschikt materiaal combineert, dan is het resultaat van de kelderdichting niet meer gegarandeerd. U riskeert dan een hoop tijd en geld, om vervolgens alsnog te kampen met zwakke plekken in uw kelder en plaatsen die niet geheel waterdicht zijn. Het is dus echt de meest verstandige optie om kelderdichting alleen door een expert te laten uitvoeren.
Indien u meer wilt weten over kelderbekuiping, dan kunt u altijd terecht bij ons deskundige team van ervaren vochtspecialisten. Wij kunnen u alles vertellen over kelderdichting en de methode die in uw geval het meest geschikt is. Na het inspecteren van uw kelder in een GRATIS vochtdiagnose, presenteren wij u de best passende opties met bijhorende prijsofferte. Neem gauw contact met ons op, en plan nu uw vrijblijvende vochtdiagnose in.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar