Heel wat woningen hebben te kampen met vochtproblemen. Die zijn niet alleen schadelijk voor je woning en je gezondheid, maar ook voor je energiefactuur. Vochtige lucht is namelijk moeilijk op te warmen en voelt ook kouder aan. Je moet een vochtige woning dus meer verwarmen en dat merk je in je portemonnee.
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Wanneer er veel vocht in je woning hangt, zal je verwarmingsinstallatie harder moeten werken. Vochtige lucht warmt namelijk moeilijker op dan wat drogere lucht. Dat komt omdat vochtige luchtmoleculen zwaarder wegen dan droge luchtmoleculen. Ze blijven daarom hangen, bewegen minder makkelijk door de ruimte en geven dus ook moeilijker warmte door. In een vochtvrij huis zal je dus minder energie nodig hebben om de ruimtes op te warmen.
Let op: te droge binnenlucht is natuurlijk ook niet goed. De optimale luchtvochtigheid in huis zit rond de 40 à 60%.
Daarbij komt nog dat vochtige lucht koud aanvoelt. Vochtige lucht van 20 graden voelt kouder aan dan droge lucht van 20 graden. Woon je in een vochtige woning, dan zal je daarom de verwarming hoger moeten zetten om de gevoelstemperatuur te verhogen. In een vochtige woning zal je dus meer moeten stoken om het lekker warm te hebben.
Veel vochtproblemen ontstaan door condensvorming. Wanneer zich waterdamp vormt tijdens het douchen of het koken, slaan waterdruppeltjes neer op koude oppervlaktes zoals muren, spiegels en ramen. Er kunnen zich zo lokale vochtplekken vormen die bovendien bijna altijd schimmels lokken.
Gelukkig kan je dit soort vochtproblemen makkelijk vermijden zonder grote ingrepen te doen.
Condens ontstaat wanneer waterdamp in aanraking komt met koude oppervlaktes. Waterdamp kan je niet voorkomen, maar koude oppervlaktes wel. Zorg ervoor dat de temperatuur in de woning zelden onder de 18 graden zakt en in geen geval onder de 15 graden. De muren en plafonds blijven zo warm aanvoelen en condens vormt zich veel moeilijker.
Nog belangrijk is om waterdamp na een warme douche of na het koken te laten ontsnappen. Dat doe je door te ventileren. Heb je geen ventilatiesysteem in huis? Zet dan het raam 5 tot 10 minuten open om verse, droge lucht binnen te laten.
Ventilatie en verwarming zijn overigens geen vijanden. Die verse, droge lucht warmt veel makkelijker op dan vochtige lucht. Zet dus het raam af en toe in kantelstand om op je energiefactuur te besparen.
Niet enkel condensvorming zorgt voor vochtproblemen. Ook opstijgend vocht en doorslaand vocht kunnen je energierekening doen oplopen.
Opstijgend vocht ontstaat wanneer water uit de ondergrond kan binnendringen in je woning via de binnenmuren. Doorslaand vocht is te wijten aan scheurtjes of barstjes in de gevel of het dak. De bakstenen raken na verloop van tijd verzadigd met vocht en er vormen zich donkere vlekken op de muur. De muren voelen koud aan, zijn moeilijk op te warmen en lenen zich uitstekend tot condensvorming. Opstijgend vocht en doorslaand vocht werken vochtproblemen door condens dus in de hand. Aanpakken die vochtproblemen dus!
De energiefactuur in een vochtige woning kan wel degelijk veel hoger uitvallen dan een energierekening in een vochtvrije woning. De verwarmingsinstallatie zal veel langer aan moeten liggen om de vochtige lucht op te warmen en dat zal je ongetwijfeld merken op je energiefactuur.
Ook het feit dat vochtige lucht kouder aanvoelt, heeft een grote invloed. Wanneer je de verwarming 1 graad hoger zet, stijgt je energiefactuur met 7%. Stel je de temperatuur twee of drie graden hoger in door de vochtproblemen in huis, dan betaal je dus aanzienlijk meer voor je energie.
Wil je energie besparen en je woning vochtvrij maken? Of wil je vochtproblemen voorkomen in je woning? Je kan bij Waterdicht Vochtbestrijding een geheel vrijblijvende vochtdiagnose aanvragen. We komen dan bij je langs om de situatie te inspecteren en geven gepersonaliseerd advies.
Zo is en blijft je woning bestand tegen vocht en bespaar je energie! Contacteer ons vrijblijvend.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar