Vochtproblemen ontstaan op allerhande manieren. Opstijgend vocht dringt binnen vanuit de ondergrond en condens zorgt voor vochtplekken in de badkamer en de keuken. Een andere boosdoener is een beschadigde gevel die regenwater doorlaat. Wanneer je last hebt van dat soort doorslaand vocht, moet je de gevel herstellen. Enkel zo kan je regendoorslag een halt toeroepen. De gevel herstellen na vochtproblemen, hoe gaat dat in zijn werk? Je leest het hier.
Last van doorslaand vocht? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vooraleer de herstellingswerken beginnen, moet de beschadigde gevel helemaal gereinigd worden. Dat doen we met de hulp van verschillende middelen. Zo halen we niet alleen mossen en algen weg, maar ook roetuitstoot en ander vuil wordt van de gevel gehaald. Eenmaal de gevel helemaal proper is, kunnen we starten met het echte werk.
Doorslaand vocht is vooral te wijten aan barsten in de gevel. Via die scheuren kunnen waterdruppels binnendringen in het huis. De gevelstenen raken verzadigd met vocht en geven het vocht door aan de binnenmuren. Met alle gevolgen van dien.
De gebarsten stenen kappen we zorgvuldig uit de gevel. Daarbij komt de stabiliteit van de woning nooit in het gedrang. Elke kapotte steen wordt vervangen door een nieuw exemplaar. We gebruiken vanzelfsprekend dezelfde stenen als in de originele gevel. De kleur en de vorm van de steen moeten overeenkomen.
Ook het voegwerk wordt aangepakt. Het voegsel wordt poreuzer door de jaren heen en neemt steeds makkelijker vocht op. Sommige voegen barsten ook na een periode van vorst. Het water dat in de scheurtjes van de voegen zat, zet dan uit en maakt het voegwerk kapot. Alle gebarsten voegen worden zorgvuldig uitgekapt en opnieuw gevoegd. Op die manier worden alle zwakke plekken in de gevel weggehaald en regenwater kan niet langer binnendringen in de woning.
Eenmaal de gevel terug hersteld is, voeren we een hydrofuge uit. Een hydrofuge of gevelimpregnatie is een erg effectieve behandeling tegen regendoorslag. Onze vakmannen brengen een waterafstotende laag aan op de herstelde gevel. De stof dringt binnen in de bakstenen en vormt een nieuwe waterafstotende barrière. De bakstenen zullen niet langer waterdruppels opnemen. Vaarwel, doorslaand vocht!
Van die gevelimpregnatie zie je overigens niets. De waterafstotende substantie is volledig transparant. Je gevel blijft zijn authentieke karakter dus behouden.
Wanneer de buitengevel te zwaar beschadigd is, hebben oplapwerkjes niet langer zin. Het is dan tijd om grotere middelen in te zetten. En dat hoeft niets negatiefs te zijn, integendeel.
Er zijn heel wat manieren om een oude gevel te renoveren. Je kan bijvoorbeeld een houten bekleding aanbrengen, kiezen voor leistenen of gewoon een hele nieuwe gevel bouwen. Een andere optie zijn steenstrips. Dat zijn dunne bakstenen van een tweetal centimeter dik. Je plaatst ze tegen de oude gevel en verliest niet al te veel ruimte.
De populairste manier om je gevel te renoveren is echter door een laag crepi of pleisterwerk aan te brengen. Crepi is bijzonder populair, zowel bij landelijke woningen (waar de hele woning of een gedeelte van het huis bedekt wordt met crepi) en bij moderne woningen (die vaak helemaal in crepi gehuld worden). Buitenpleister is onderhoudsvriendelijk en ziet er goed uit. Je voert zo niet alleen herstellingswerken aan de gevel uit, maar geeft je hele woning een make-over.
Wanneer je grote renovatiewerken wil uitvoeren aan de gevel om doorslaand vocht aan te pakken, moet je ook denken aan isolatie. Het is het uitgelezen moment om je woning van een extra isolatielaag te voorzien. Zo beperk je niet alleen stookkosten, maar verhoog je ook de energiescore en bijgevolg de waarde van je huis. Je hebt de gevelherstellingen na vochtproblemen zo na enige tijd terugverdiend.
Buitengevelisolatie zit in de lift. We brengen een isolatielaag aan bovenop de oude gevel. Die laag wordt dan zorgvuldig afgedekt met crepi of steenstrips. Zo zijn de vochtproblemen verholpen, je woning geïsoleerd en je kan je thuis een nieuwe, moderne look geven. Win-win!
Om doorslaand vocht een halt toe te roepen, is vaak een gevelherstelling nodig. Onze experten herstellen de kapotte bakstenen en versleten voegen op een efficiënte en grondige manier. We voeren ook een hydrofuge uit om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Contacteer ons voor een totaal vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar