Vochtproblemen kunnen op allerhande manieren ontstaan. Zo is er condens of doorslaand vocht, maar ook opstijgend vocht. Dan dringt vocht binnen in de bakstenen via de ondergrond. En sommige soorten grond zijn meer vatbaar voor vochtproblemen dan andere.
Afhankelijk van je woonplaats, is het grondwaterpeil anders. In bepaalde gemeentes of in bepaalde delen van gemeentes kan het grondwaterpeil hoger liggen dan op andere plaatsen. Op andere plekken is de grondwaterstand alleen hoog na hevige regenval.
Het spreekt voor zich dat huizen op plekken waar de grondwaterstond hoog ligt sneller getroffen zullen worden door opstijgend vocht. De waterkering kan het er sneller begeven en bakstenen moeten opboksen tegen de druk van het grondwater.
Een tweede factor die een rol speelt is de grondsoort. Niet elke grondsoort houdt namelijk even goed water vast. Staat je woning op zand en bestaat de grond ook dieper uit zand, dan zal regenwater snel wegsijpelen en dus niet vaak voor vochtproblemen zorgen. Staat je woning op klei- of leemgrond (of ligt er onder de zandlaag een kleilaag), dan zal het vocht blijven liggen op die kleigrond. Bij hevige regenval wordt de druk van het grondwater op die manier behoorlijk hoog.
De grondwaterstand en de grondsoort bepalen dus mee hoe gevoelig je woning is voor vochtproblemen door opstijgend vocht. Aan die twee factoren kan je zelf natuurlijk niets doen. De enige manier om je woning te beschermen tegen opstijgend vocht is door een waterkering te voorzien bij bouwwerken of grondige renovatiewerken. Verder moet je vooral letten op de signalen die wijzen op opstijgend vocht en snel handelen eenmaal er opstijgend vocht opduikt in je woning.
Opstijgend vocht, eventueel in de hand gewerkt door de bodemsoort of het grondwaterpeil, kan je doorgaans bestrijden met muurinjecties. Onze vakmannen boren dan gaten in de vochtige muur die ze opvullen met een vochtwerend middel. Opstijgend vocht kan dan niet langer naar boven dringen in het bouwmateriaal.
Bij ernstige gevallen van opstijgend vocht kan het nodig zijn om maaivelddichting te voorzien en een nieuwe fysieke waterkering aan te brengen. Duikt het vocht op in de kelder? Dan is een kelderbekuiping of kelderdrainage aangewezen. Bij een kelderbekuiping worden de keldermuren en de keldervloer bekleed met meerdere lagen van een waterdicht cementmengsel. Staan er vaak plassen in de kelder, dan is een continue drainage door middel van een pompsysteem met een noppenmembraan de beste oplossing.
Vocht kan ook op andere manieren je woning binnendringen. De grondsoort en het grondwaterpeil spelen dan geen enkele rol.
Kortom, een woning die gebouwd werd op een grondsoort zoals klei is meer vatbaar voor opstijgend vocht. Dat geldt ook in gebieden met een hoge grondwaterstand. Maar er zijn ook heel wat andere manieren waarop vocht lelijk huis kan houden in je woning.
Staat je woning in een gebied met een kleiachtige grondsoort? Of ligt het grondwaterpeil in jouw omgeving hoog? Dan is de kans op opstijgend vocht groter. Water-Dicht Vochtbestrijding heeft de nodige kennis en expertise om komaf te maken met vochtproblemen in jouw regio. We komen met veel plezier langs om de mogelijkheden met je te overlopen. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar