Kelders zijn bijzonder gevoelig aan vochtproblemen. Staat er water in je kelder of zijn de keldermuren vochtig? Dan is een kelderdichting of kelderbekuiping de beste behandeling. Onze vakmannen speuren de oorzaak van het vochtprobleem op, behandelen de zwakke plek en brengen vervolgens meerdere waterafstotende lagen aan. Het resultaat: een bekuipte kelder die je terug kan gebruiken zoals voorheen.
Vraag vrijblijvend een afspraak voor uw gratis vochtdiagnose →
Kelders zijn bijzonder gevoelig aan vochtproblemen. Niet vreemd natuurlijk, want kelders worden omgeven door vochtige ondergrond. De meest voorkomende oorzaak van vochtige kelders is dan ook precies dat grondwater. Wanneer zich scheurtjes in de betonnen keldervloer bevinden of de muren niet meer waterdicht zijn, kan het grondwater zich een weg naar binnen banen.
Ook binnensijpelend regenwater vormt een probleem. Na hevige regenval is de ondergrond zo verzadigd met water dat de waterdruk te hoog wordt. De muren, zeker als ze scheurtjes vertonen, nemen dat water dan op. Uiteindelijk sijpelt het regenwater binnen in de kelder en staat de vloer blank.
Een onderschat vochtprobleem in kelders is condensatie. In kelders bevinden zich vaak geen ramen. De ruimte wordt amper verlucht en daardoor stijgt de luchtvochtigheid er gevoelig. Die hoge luchtvochtigheid werkt echter condens in de hand. De waterdamp in de lucht slaat neer op de koude muren en er verschijnen kleine waterdruppeltjes. Na verloop van tijd veroorzaken die druppeltjes lokale vochtplekken. Vaak gaat dat gepaard met schimmelvorming.
De beste en populairste oplossing om je kelder terug vochtvrij te maken: een kelderdichting. Onze vakmannen maken je kelder zo terug helemaal waterbestendig. Ze brengen een nieuwe, waterafstotende laag aan langs de binnenkant van je kelder. Je kan de kelder dan terug gebruiken zoals voorheen. Een extra kamer, een opslagplaats of een coole man cave, het is allemaal mogelijk.
Een kelderdichting, ook wel kelderbekuiping genoemd, houdt in dat de kelder voorzien wordt van een nieuwe, waterafstotende laag. De muren en vloeren worden waterdicht gemaakt met een waterafstotend mengsel dat onze vakmannen in meerdere lagen aanbrengen. Je kan de nieuwe kelder als een kuip beschouwen, vandaar de naam kelderbekuiping. De waterafstotende laag op de muren en de vloer houdt water van buitenaf tegen. De kelder blijft zo helemaal droog.
We onderscheiden twee soorten kelderbekuipingen: een soepele bekuiping en een stijve bekuiping. Bij een stijve bekuiping worden alle wanden dichtgemaakt met een waterdichte pastalaag. Bij een soepele bekuiping wordt aan de muren en vloer een folie geplakt waarna de keldervloer opnieuw wordt gegoten. Soepele bekuiping wordt vooral gebruikt wanneer de kelder zich in zeer slechte staat bevindt. Een kelder bekuipen gebeurt in twee fasen.
Tijdens de eerste fase pakken we de zwakke plekken in de kelder grondig aan. Zo kunnen vochtproblemen later niet opnieuw de kop opsteken. Om de plekken te vinden waar het water schade heeft aangericht, moet de bovenlaag van de bestaande muren en vloeren worden weggehaald. Zodra de ondergrond goed zichtbaar is, kan je zien op welke plek het water door de muur komt. Die zwakke plekken worden behandeld met een waterdichte cementmortellaag. Diezelfde mortel komt ook op de keldervloer zodat een waterdichte vloerplaat gevormd wordt. Zodra de cementmortel gedroogd is, moet vastgesteld worden dat er inderdaad geen vocht meer binnen kan komen.
Dan kan je beginnen aan fase twee. In deze fase worden verschillende waterdichte lagen aangebracht op de muur en vloer. Die lagen bestaan uit een laag fixeerpleister, anti-lek-pleister en lagen cementmortel. Ook wordt vaak kunsthars gebruik voor extra waterafstoting. We brengen vervolgens een extra versterkende laag aan in de naad tussen de wand en de vloer, de kimnaad. Op die plek komen de muur en de vloer bij elkaar en kan vocht makkelijker binnendringen.
Om vochtproblemen door condens te voorkomen, is een ventilatiesysteem onmisbaar. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de vochtige lucht in de kelder afgevoerd wordt en verse, droge buitenlucht aangevoerd wordt. Zo kan de waterdamp niet neerslaan en ontstaan dus ook geen lokale vochtproblemen.
Dergelijke ventilatiesystemen zijn natuurlijk niet alleen belangrijk in de kelder. Ook andere vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken of de wasplaats, zijn extra vatbaar voor vochtproblemen door condens.
Het is van belang dat er secuur gewerkt wordt. We werken niet alleen met precisie, maar nemen ook de tijd om de individuele lagen goed te laten uitdrogen vooraleer de volgende laag wordt aangebracht. Die droogtijd vergt dus enig geduld. Vakmanschap vraagt nu eenmaal tijd. Voor een waterdichte kelder moet je rekenen met meerdere dagen wachttijd tot het hele proces is afgerond.
Om je een impressie te geven, kan je deze video bekijken over hoe wij stap voor stap een kelder dichten.
We pakken de oorzaak van het vocht aan en zorgen ervoor dat je kelder gegarandeerd geen schade meer ondervindt van vocht en vochtproblemen. Onze kelderdichtingen zijn efficiënt en worden vakkundig uitgevoerd. Je kan de kelder terug gebruiken als een volwaardige ruimte. Contacteer ons voor een totaal vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar