Een droge kelder moet een prioriteit zijn. Vochtproblemen in de kelder zullen namelijk leiden tot schimmelgroei, ongezonde leefomstandigheden en mogelijk zelfs structurele schade aan je woning. Merk je vocht op in de kelder, dan moet je dus een vochtexpert bellen.
Traditionele methoden voor het waterdicht maken van keldermuren maken vaak gebruik van chemicaliën, en steeds meer mensen willen die chemicaliën liever niet. Hieronder bespreken we milieuvriendelijke alternatieven: hoe je je kelder droog kan houden zonder chemicaliën te gebruiken.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Voordat we ingaan op de methoden om je kelder waterdicht te maken, is het belangrijk om te begrijpen dat ventilatie een cruciale rol speelt in het beheersen van vocht. Slechte ventilatie zal op termijn leiden tot condensatie, een van de belangrijkste bronnen van vocht in Vlaamse kelders.
Als je kelder ramen heeft, kan je die openzetten om natuurlijke ventilatie te bevorderen. Door ramen regelmatig te openen, vooral op droge dagen, laat je de waterdamp in de lucht naar buiten ontsnappen en voorkom je dat die damp neerslaat op de keldermuren.
Helaas zijn veel kelders niet uitgerust met ramen. Mechanische ventilatiesystemen plaatsen is dan aan de orde. Een balansventilatiesysteem met een warmte-terugwinsysteem (WTW) voert verse lucht aan terwijl warme, vochtige lucht wordt afgevoerd, maar dan zonder significant warmteverlies.
Een kelderbekuiping is een veelgebruikte methode om kelders waterdicht te maken. Traditioneel wordt dat gedaan met behulp van chemicaliën zoals bitumen of waterdichte coatings. Er zijn echter natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven die even effectief zijn.
Zo kunnen we eventueel werken met een louter cementgebonden kelderbekuiping. Enkel natuurlijke materialen worden dan gebruikt, zoals zand en cement. Het resultaat is een stevige laag die de keldermuren en -vloer terug waterdicht maken. Ook leem- en kalkpleisters, oude technieken zijn dat, kunnen de kelder vochtvrij houden.
We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken en jouw vochtige kelder onder de loep te nemen. Zo kunnen we nagaan of producten zonder chemicaliën het vochtprobleem een halt zullen kunnen toeroepen of niet.
Belangrijk om te weten: bij een traditionele kelderbekuiping worden geen schadelijke stoffen gebruikt. De bindmiddelen die in professionele vochtbestrijdingsproducten gebruikt worden bevatten chemicaliën, maar de producten zijn goedgekeurd volgens Europese normen en zijn dus niet schadelijk voor je gezondheid. Een gewone kelderbekuiping is dus volstrekt veilig en onschadelijk.
Heb je echt last van een heel vochtige kelder en staan er vaak plassen op de vloer, dan zullen de chemicaliënvrije middelen die we hierboven beschreven helaas niet voldoende zijn. Ook de traditionele kelderbekuiping is dan niet aangeraden. We tippen je dan een kelderdrainage.
Daarbij worden speciale noppenmembranen aan de keldervloer en de kelderwanden aangebracht. Die folies zullen het binnendringende vocht afvoeren naar een centraal pompsysteem dat het water continue wegpompt. Die membranen en de pomp worden netjes weggestopt achter nieuwe wanden. Je ziet er dus niets van en je kan de kelder terug als voorheen gebruiken. Daar komen eveneens geen chemicaliën aan te pas.
Een droge kelder is essentieel voor een gezonde woning. Hoewel traditionele waterdichtingsmethoden vaak chemicaliën gebruiken, zijn er verschillende natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar. Door te investeren in goede ventilatie, een chemicaliënvrije kelderbekuiping of eventueel een efficiënt drainagesysteem kan je je kelder beschermen tegen vochtproblemen zonder schadelijke stoffen te gebruiken.
Bij Water Dicht Vochtbestrijding staan we klaar om je te helpen met duurzame en veilige oplossingen voor je kelderproblemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar