Ligt er een witte waas op uw gevelstenen? Dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van salpeterzuur. Gelukkig is salpeterzuur zelf niet per definitie schadelijk voor uw huis. Daarentegen is het onderliggende vochtprobleem dat salpeter veroorzaakt dat vaak wel, omdat het uw woning kan beschadigen. Indien u langere tijd niets doet aan een vochtprobleem, riskeert u dat de bouwkundige constructie van uw woning in rap tempo in kwaliteit en sterkte afneemt. Om salpeterzuur dus te bestrijden en voorkomen, dient u het vochtprobleem grondig aan te pakken. In dit artikel volgen enkele behandelingen die u kunt uitvoeren om uw gevel te beschermen tegen salpeterzuur.
Omdat opstijgend vocht de meest voorkomende oorzaak van salpeterzuur is, is de meest voor de hand liggende oplossing vaak het plaatsen van een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee muren, met ruimte ertussen: de spouw. De spouw zorgt ervoor dat grondwater, wanneer het uw gevel binnendringt, niet tot op uw binnenmuren kan komen. Zo voorkomt u in elk geval dat salpeterzuur in uw binnenmuren dringt.
Witte plekken op uw gevel? Bel nu voor uw GRATIS vochtdiagnose: 0800/61.667
Wanneer het salpeterzuur in uw woning het gevolg is van doorslaand vocht, dan zal hydrofuge een uitstekend middel zijn tegen vocht in uw woning. Hydrofuge, ook wel gevelimpregnatie genoemd, bestaat uit het aanbrengen van een speciale waterafstotende laag op uw gevel die ervoor zorgt dat vocht niet meer in uw gevel kan trekken. Ook is hydrofuge damp-open, waardoor bij regenval de gevel zeer snel uitdroogt. Er zal geen vorming van salpeterzuur meer plaatsvinden, omdat er geen tijd en vocht meer is om de reactie teweeg te brengen.
Een vochtige kelderruimte is vaak de reden dat u salpeterzuur in huis heeft. Kelders bevinden zich immers op het niveau van grondwater, waardoor alle bestanddelen in dit grondwater ook in direct contact staan met de kelder. Is uw kelder niet waterdicht of beschadigd, dan zal dit grondwater in uw huis terecht komen. Uw kelder opknappen door middel van kelderdichting of kelderdrainage kan in een dergelijk geval wonderen doen.
De hierboven genoemde oplossingen zijn redelijk veelomvattend van aard en met name geschikt voor grootschalige vochtproblemen die veel ruimte in huis bestrijken. U kunt echter ook te maken krijgen met de vorming van salpeter, als gevolg van plaatselijke schade aan metselwerk of andere materialen. Een barst in een voeg, enkele gescheurde bakstenen... Wil u salpetervorming voorkomen, dan moet u deze beschadigingen herstellen om binnentredend vocht geheel voor te zijn.
Wil u er zeker van te zijn dat u écht alle vochtproblemen aanpakt, bel dan naar Waterdicht Vochtbestrijding. Wij inspecteren uw woning met een GRATIS vochtdiagnose. Zo kunnen we alle mogelijke risico’s blootleggen die aanleiding kunnen geven tot salpeterzuur. Natuurlijk nemen wij u ook alle herstelwerkzaamheden uit handen, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over de vorming salpeterzuur en andere vochtproblemen in huis!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar