Vocht kan op allerhande manieren je woning binnendringen. We hebben het vaak over opstijgend vocht, doorslaand vocht of vochtvorming door condensatie. Water kan zich via de ondergrond, de gevel of na een warme douche een weg naar je bakstenen banen. Maar er schuilt nog meer gevaar: de ramen en deuren. Wanneer die niet perfect aangesloten zijn op de gevel, kan regenwater ook langs die weg binnensijpelen in huis. Hieronder vertellen we je hoe je ramen en deuren waterdicht kan aansluiten op je gevel.
Moeten er nieuwe ramen geplaatst worden, dan worden die altijd van de nodige waterdichte aansluitingen voorzien. Het spreekt voor zich dat nieuwe ramen en deuren waterdicht geplaatst moeten worden. Er zijn verschillende manieren waarop vakmannen ramen en deuren waterdicht aan de gevel bevestigen.
Een van de manieren waarop ramen en deuren waterdicht aangesloten worden op de muren, is door middel van zwelbandjes. Dat zijn waterdichte afdichtingsbandjes die geplaatst worden rondom het raamkader. Eenmaal het raam stevig verankerd zit in de gevel, zet het zwelbandje uit. Door de druk die zo gecreëerd wordt tussen het raam en de gevel, kan er onmogelijk nog water binnensijpelen.
Een andere methode is om vloeibare membranen te gebruiken. Die worden zorgvuldig aangebracht, in vloeibare vorm, en vormen een membraan dat regenwater tegenhoudt. Verder zijn er ook nog vensterfolies. Die worden langs de buitenkant aan het raam bevestigd. De aansluitvoeg is op die manier afgeschermd van regenwater. Een fysieke barrière tussen de regen en je woning dus.
Er komt dus best wat bij kijken om ramen en deuren waterdicht te plaatsen. Is dat geen overbodige moeite? Zeker niet! In ons land regent het vaak, veel en hard. Ramen, deuren en gevels krijgen met flink wat liters regenwater af te rekenen doorheen het hele jaar. Indien de ramen en deuren niet uitgerust zijn met waterdichte aansluitingen, dan kan er regenwater binnensijpelen in je huis.
Vochtige bakstenen zijn minder stevig, kunnen afbrokkelen en zo nog grotere kieren creëren tussen het buitenschrijnwerk en de muren. Zo wordt het vochtprobleem alleen maar groter. Er ontstaan al snel vochtplekken rondom de ramen en deuren die na verloop van tijd ook schimmels met zich zullen meebrengen.
Dat is niet goed voor de kwaliteit van de bouwmaterialen, maar ook gevaarlijk voor je gezondheid. Schimmels veroorzaken namelijk klachten aan de luchtwegen. Ben je van plan om nieuwe ramen en deuren te (laten) plaatsen, schenk dan dus de nodige aandacht aan waterdichte afsluitingen. Merk je vochtplekken rondom bestaande ramen en deuren? Dan neem je beter zo snel mogelijk contact op met een vochtexpert.
Het vloeibare membraan waar we het hierboven over hadden, kan ook over de hele gevel aangebracht worden. Dat heet men een hydrofuge. De werkwijze is simpel. Nadat de gevel grondig gereinigd werd en eventuele barstjes en scheurtjes hersteld werden, brengen we een waterafstotend laagje op bovenop de bakstenen. Dat product is volkomen transparant, je gevel zal er dus niet anders uitzien na de behandeling.
Het voordeel van die hydrofuge is dat regenwater niet meer in rechtstreeks contact komt met de bakstenen. Het middel droogt namelijk uit en vormt een barrière tegen de weersomstandigheden. Zo worden de bakstenen niet meer nat en krijg je niet met doorslaand vocht te maken. Je verlengt ook de levensduur van je gevel aanzienlijk en er zullen zich geen algen en mossen meer aan je huis kunnen hechten.
Van plan om de ramen en deuren te renoveren en wil je er zeker van zijn dat alles waterdicht is? Of heb je te kampen met een lek rondom de ramen en deuren? Waterdicht-Vochtbestrijding helpt je graag uit de nood. Contacteer onze vochtexperts voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose. We komen dan langs om jouw situatie onder de loep te nemen. Dankzij onze professionele apparatuur en jarenlange expertise mag je er zeker van zijn dat jouw ramen en deuren waterdicht aangesloten zullen zijn. Neem vandaag nog contact met ons op.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar