Een kelder is een ruimte die zeer gevoelig is voor een brede waaier aan vochtproblemen. De kans is groot dat het in uw kelder altijd ietwat muffer ruikt, dan op andere plekken in huis? Dit komt doordat een kelder minder tot geen ventilatiemogelijkheden heeft, er zijn in de meeste gevallen immers geen ramen of deuren die even kunnen worden opengezet.
Daarom is het van zeer groot belang, om uw kelder van ventilatiemogelijkheden te voorzien. U dient uw kelder te verluchten, om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Deze vochtproblemen veroorzaken namelijk niet alleen ravage in uw kelder, maar op termijn ook op andere plaatsen in uw woning. En dit kunt u natuurlijk het beste voorkomen!
Een kelder heeft vaak te lijden onder diverse omstandigheden, die vochtproblemen in de hand kunnen werken. Doordat een kelder op hetzelfde niveau gebouwd is als het grondwaterpeil is deze vooral gevoelig voor vochtproblemen. Dit betekent, dat grondwater in feite aan alle kanten kan binnendringen indien de materialen van de kelder niet genoeg weerstand kunnen bieden.
Naast grondwater kunt u ook hinder ondervinden van sijpelwater, lekkages en de meest voorkomende oorzaak van vochtproblemen in kelders: condensatie. Vooral condens zorgt naarmate de tijd verstrijkt voor steeds nattere oppervlakken, waardoor juist dit vochtprobleem later ook op hogere etages voor problemen kan zorgen doordat het vocht zal gaan stijgen.
Om een natte kelder te voorkomen, dient u uw kelder afdoende te voorzien van frisse lucht. Indien uw kelder toevallig over een raam of deur beschikt, dan is het verstandig deze meermaals per week open te zetten (of indien mogelijk op kiepstand te zetten). Zo kan vochtige lucht naar buiten worden afgevoerd en frisse lucht juist binnenkomen. Indien de kelder niet over ramen of deuren beschikt? Dan is er slechts één oplossing voorhanden: een mechanisch ventilatiesysteem.
Last van natte of vochtige kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Mechanische ventilatiesystemen bestaan in diverse vormen en maten, de meest geïnstalleerde zijn tegenwoordig het ventilatiesysteem C en D. Een systeem D voorziet in een natuurlijk aanvoer van frisse lucht middels luchtroosters, waarna de gebruikte lucht op mechanische wijze wordt afgevoerd.
Een systeem D doet eigenlijk alles op mechanische wijze. De frisse lucht wordt via een systeem aangevoerd, nadat het gebruikt is wordt het ook op mechanische wijze afgevoerd. Het grote voordeel van het D systeem is het feit dat gebruikte warme lucht de nieuw aangevoerde frisse lucht kan opwarmen. Dit wordt ook wel recuperatie genoemd en kan een flink hap schelen op uw jaarlijkse energiefactuur. Beide systemen zijn over het algemeen voorzien van een slim meetsysteem, dat gebruikte lucht enkel afvoert wanneer de concentraties vocht en CO2 in de lucht te hoog worden. Dit scheelt u ook aan stookkosten, omdat u niet onnodig warme lucht afvoert die dan weer opnieuw moet worden opgewarmd.
Heeft u last van een vochtige of natte kelder? En wilt u het vochtgehalte in de lucht graag omlaag brengen. Dan is het raadzaam eens te kijken naar de mogelijkheden, die het installeren van een ventilatiesysteem u kunnen bieden. Wij helpen u hier graag bij, contacteer ons voor vrijblijvend advies, wij komen indien gewenst bij u langs om uw kelder grondig te inspecteren. Daarna kunnen wij u helder en duidelijk uitleggen, wat de beste oplossing is voor het vochtprobleem in uw kelder.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar