U kunt van alles op uw gevel aantreffen: vocht, vuil, zand maar ook minder voor de hand liggende substanties zoals salpeter en muurzouten. Salpeter en muurzouten lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, omdat ze beide een witte waas op de aangetaste muur veroorzaken. Het verschil schuilt echter in de bestanddelen: muurzouten zijn van nature in grondwater aanwezig, terwijl salpeter wordt gevormd door een chemische reactie van bestanddelen uit het vocht met bestanddelen in de muur.
Deze chemische reactie is steeds het gevolg van een achterliggend vochtprobleem. In dit artikel vindt u meer informatie over de verschillende vochtproblemen die de vorming van salpeterzuur op uw gevel in de hand kunnen werken.
De meest voorkomende reden achter salpeterzuur op uw muren is opstijgend vocht. Opstijgend vocht is vocht dat via lager gelegen niveaus van uw woning uw muren binnendringt en na verloop van tijd zal stijgen. De plaatsen waar het water binnenkomt zullen uiteindelijk immers verzadigd raken, waardoor het vocht nieuwe, drogere plekjes zal zoeken.
Opstijgend vocht bestaat meestal uit grondwater. In dat grondwater zitten bepaalde chemicaliën zoals ammoniak, maar ook nitraatbacteriën die via het opstijgend vocht in uw muren terechtkomen. Hier reageren ze met chemische bestanddelen die in de bouwmaterialen van uw gevel zitten, wat zorgt voor een witte aanslag.
Witte plekken op uw gevel? Bel nu voor uw GRATIS vochtdiagnose: 0800/61.667
Naast opstijgend vocht kan ook doorslaand vocht de vorming van salpeterzuur op uw gevel veroorzaken. Doorslaand vocht is in de meeste gevallen regenwater dat via een zwakke plek in uw gevel uw buitenmuren binnendringt. Hoewel in mindere mate dan grondwater, kan ook regenwater de chemische bestanddelen bevatten die salpetervorming tot gevolg hebben. Bij de aanwezigheid van de chemische bestanddelen zult u ook in dit geval salpeterzuur opmerken op uw muren.
Een vochtige kelder kan ook aanleiding geven tot de vorming van salpeterzuur. Is uw kelder verminderd waterdicht? Dan kan grondwater en regenwater via deze ruimte uw woning insluipen en aldaar salpeterzuur veroorzaken. Vocht in de kelder zal na verloop van tijd ook beginnen stijgen. U kunt dan ook op hogere verdiepingen salpeterzuur aantreffen.
Salpeterzuur kan verder ook door kleine beschadigingen optreden, wanneer vocht langs deze route naar binnen treedt. Ook lekken kunnen soms salpetervorming in de hand werken. In principe kunnen vrijwel alle vochtproblemen in bepaalde mate salpeterzuur veroorzaken. Het is daarom belangrijk uit te vissen met welk vochtprobleem u exact te maken heeft.
Doe een beroep op Waterdicht Vochtbestrijding! Dankzij onze grondige en vrijblijvende vochtdiagnose gaan we na met welke vochtproblemen uw woning en gevel te kampen heeft, en wat de precieze oorzaak is. Daarna kunnen wij overgaan tot de herstelling, opdat u verzekerd bent van een vochtvrij huis, vrij van salpeterzuur. Bel ons op het gratis nummer 0800/61.667, of contacteer ons vrijblijvend, wij komen zo snel als mogelijk bij u langs voor een inspectie.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar