Last van condens in huis? Hoe kunnen condensatieproblemen aangepakt worden? In veruit de meeste gevallen van condens en condensatieproblemen in huis kan de oorzaak herleid worden naar een te hoge relatieve luchtvochtigheidsgraad, al dan niet in combinatie met enigszins warme aanwezige lucht. De oorzaak hiervan ligt veelal bij de aard van een bepaalde ruimte, zoals de natte ruimten van een woning. In deze ruimten wordt veel met water en vocht gewerkt, waardoor er altijd meer vocht in de lucht blijft hangen, in vergelijking met een andere kamer.
Wilt u definitief van condensatieproblemen in huis verlost zijn, dan is een goede ventilatie van groot belang. In bepaalde gevallen volstaat het openen van een raam of deur gedurende een poosje, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk. Niet alle badkamers beschikken immers over een raam. Ook bij kelders en kruipruimten is dit het geval. Vanwege hun ondergrondse ligging hebben zij al helemaal geen toegang tot buiten.
In al deze situaties raden we aan om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren. Een dergelijk systeem voorziet één of meerdere vertrekken continu van de aan- en afvoer van frisse lucht. De vochtige lucht wordt in snel tempo afgevoerd, terwijl schone en droge lucht tegelijkertijd wordt aangevoerd. Op deze manier blijft waterdamp niet langer in de lucht circuleren, waardoor het zich ook niet kan hechten aan aanwezige oppervlakken.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen condensatieproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
U kunt tegenwoordig kiezen uit vele soorten ventilatiesystemen. De meest gangbare types zijn de ventilatiesystemen type C en D. Het verschil in de vele soorten schuilt in de wijze waarop lucht wordt aan- en afgevoerd. Sommige systemen voeren enkel op mechanische wijze frisse lucht af, terwijl de aanvoer op natuurlijke wijze geregeld is, bijvoorbeeld door middel van luchtroosters. Andersom is ook soms het geval, evenals ventilatiesystemen die zowel de aan- als de afvoer van lucht mechanisch regelen.
Diverse ventilatiesystemen beschikken ook over een luchtvochtigheidsmeter, waardoor u via een schermpje op elk gewenst moment de relatieve luchtvochtigheid in huis kunt zien. Is deze te hoog, dan kunt u het systeem aanzetten om het percentage naar beneden te halen. Overigens beschikken veel ventilatiesystemen over sensoren, waardoor ze vanzelf opstarten wanneer de relatieve luchtvochtigheid in huis te hoog wordt. Zo bent u altijd verzekerd van de ideale luchtvochtigheid in huis!
Een ventilatiesysteem biedt vele voordelen, zowel voor uw woning als uw gezondheid. Een goed ventilatiesysteem is inderdaad een investering, maar meestal verdient u deze dubbel en dik terug door het voorkomen van de negatieve gevolgen van condens en condensatieproblemen in huis. Indien u deze namelijk laat gedijen, kunnen vele materialen onherstelbaar aangetast worden. Het vervangen en repareren van materialen en oppervlakken kan een bijzonder dure aangelegenheid worden, waarbij de investering voor een ventilatiesysteem letterlijk in het niet valt. Bovendien zorgt u op deze wijze voor een aangenaam en gezond leefklimaat in huis, hetgeen bijdraagt aan de algemene gezondheid van u en uw gezin.
Wilt u graag weten welk ventilatiesysteem het meest geschikt is in uw situatie? Neem dan snel contact op met Waterdicht-Vochtbestrijding. Wij weten als geen ander hoe vocht- en condensatieproblemen het beste aangepakt en bestreden kunnen worden. Wij voeren een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose bij u thuis uit. Hierna kunnen we perfect aanraden welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor uw huis. Zo hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over vervelende condensatieproblemen!
- Condensatieproblemen in huis? Maar wat is condens? - Hoe ontstaan condens en condensatieproblemen in huis? - Is condens in huis gevaarlijk? De gevolgen op een rij - Hoe kan condens in huis aangepakt worden? - Condens in huis behandelen: hoeveel kost het?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar