Vochtige muren: veel huizen hebben er regelmatig last van. Helaas zorgt het ook voor vervelende andere gevolgen zoals schimmels of beschadiging van de isolatie en je bouwconstructie. Wanneer je last hebt van vochtproblemen of als er vochtplekken verschijnen op de muren is het belangrijk om snel te handelen. Maar wat moet je dan precies doen als dat het geval is? We geven je enkele van de meest gebruikte oplossingen tegen vochtproblemen.
Last van vochtproblemen in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Eerste en vooral is het belangrijk om te weten waar de vochtplekken of vochtproblemen precies vandaan komen. Wanneer je de onderliggende oorzaak niet oplost, zullen vochtplekken altijd terug verschijnen. De meest voorkomende vochtproblemen zijn:
Meestal begint opstijgend vocht aan de onderzijde van je muren omdat dit te maken heeft met grondwater dat in de muren trekt. Dit komt door het gebrek aan een (goede) waterkering, waardoor het vocht gewoon in je fundering binnen glipt en zich verder verspreidt in de gevel. Ook schimmels of muurzouten (hygroscopische zouten) zullen daardoor meestal zich onderaan de muren vormen en zorgen voor een witte uitslag. Ook binnen kan het vocht zich verspreiden en zorgen voor loslatend behang of beschadigd pleisterwerk.
Hoe voorkom je of los je opstijgend vocht op? De 2 voornaamste manieren om komaf te maken met opstijgend vocht zijn muurinjectie en muur onderkapping.
Bij de injectie van de muren wordt er een vochtwerend middel in de muren gespoten waardoor er een chemische waterkering wordt gecreëerd. Dankzij deze muurinjectie kan het vocht niet langer meer opstijgen en in de muren dringen. Ook kan je kiezen om je muren de laten onderkappen, wat betekent dat er een échte fysieke waterkering onderaan de muur wordt aangelegd Deze methode is echter erg kostelijk en vergt best wat renovatiewerk.
Bekijk in dit filmpje hoe we tewerk gaan bij het behandelen van opstijgend vocht.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen doorslaand vocht? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Het kan ook wel voorkomen dat je woning te vochtig is omdat het vocht niet naar buiten kan en zich dus vastklampt aan de muren. Er is dan sprake van een hoge luchtvochtigheidsgraad en een erg slechte ventilatie. Een condensatieprobleem kan je herkennen als er zich vochtplekken of schimmels vormen op de muren of als je ramen of spiegels voor een lange tijd beslaan zijn aan de binnenzijde.
Een heel grote én eenvoudige tip om condensatievocht te voorkomen: ventileren, ventileren, ventileren! Door onvoldoende frisse lucht binnen te laten, gaat het vocht zich hechten op de muren en ramen, waardoor er dus op lange termijn schimmels ontstaan. Dat kan op een natuurlijke manier (door je ramen regelmatig open te laten staan), maar kan ook gebeuren via een mechanische manier als natuurlijk ventileren moeilijk gaat. Lees hier hoe we een ventilatiesysteem installeren om vochtproblemen te voorkomen en op te lossen.
Hoe ontstaat doorslaand vocht precies? Wanneer je gevel scheuren of barsten heeft of gewoon flink verouderd is, kan bij hevige regenval het vocht binnendringen in je gevel en vochtplekken vormen op de buitenmuren, maar ook de bouwstructuur of zelfs binnenshuis schade toebrengen. Hier kan dan weer vocht of schimmel ontstaan.
Vaak zal je bij dit probleem je gevel gewoon moeten herstellen of impregneren met een vochtwerend middel, dit wordt ook wel hydrofuge genoemd.
Vocht kan veel verschillende oorzaken hebben, dus je kan best er een expert bijhalen om de situatie te bekijken. Zij hebben ervaring met veel soorten vochtproblemen en kunnen de beste en meest handige oplossingen aanreiken. De vocht experten van Waterdicht Vochtbestrijding staan tot uw dienst! Bel ons nu om een afspraak te maken of voor vrijblijvend advies.
- Wat is doorslaand vocht? - Hoe ontstaat doorslaand vocht? - Is doorslaand vocht gevaarlijk? 4 gevolgen - Hoe doorslaand vocht behandelen? - Hoeveel kost een behandeling tegen doorslaand vocht? - Wat is opstijgend vocht? - Hoe ontstaat opstijgend vocht? - Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht? - Hoe opstijgend vocht behandelen? - Hoeveel kost een behandeling
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar