Hygroscopische zouten en muurzouten komen in een muur of gevel terecht wanneer er reeds sprake is van een onderliggend vochtprobleem. Muurzouten, die bestaan uit bepaalde nitraten en chloriden, komen namelijk redelijk veel voor in grondwater en vocht dat van buiten naar binnen kan treden. Is een muur of gevel eenmaal "besmet" met hygroscopische zouten, dan zullen de zouten bij temperatuurverschillen gedeeltelijk weer verdampen in de aanwezige, circulerende lucht. Deze vochtige lucht wordt door de hygroscopische eigenschappen van de muurzouten echter terug aangetrokken. Deze kristallisatie vindt voornamelijk plaats in de zomer, omdat de relatieve luchtvochtigheid dan hoger is. Kortom: het is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden als u van de hygroscopische zouten verlost wil zijn. Pas wanneer u het onderliggende vochtprobleem kent, kan deze cirkel doorbroken worden.
Muurzouten komen vooral voor op vochtige muren. Muren kunnen vochtig of zelfs nat worden door meerdere specifieke vochtproblemen. Een van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Opstijgend vocht vindt doorgaans zijn oorsprong in een zwakke plek in of boven de fundering van uw woning, waardoor vocht kan opstijgen naar hogere verdiepingen. Een ander veelvoorkomend vochtprobleem dat muurzouten tot gevolg kan hebben, is doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vocht dat via een poreuze of beschadigde gevel van uw woning naar binnen treedt. Een interne oorzaak van muurzouten kan condensatie zijn.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen vochtproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Opstijgend vocht betreft een vochtprobleem dat in het onderste gedeelte van uw woning ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld in uw kelder zijn, wanneer die onvoldoende waterdicht is. Maar ook ter hoogte van de straat en de voordeur kan opstijgend vocht ontstaan,, wanneer er bijvoorbeeld een spouwmuur ontbreekt in uw gevel. Hierdoor kan vocht van buiten sneller in de muren trekken en op termijn ook stijgen naar hogere verdiepingen.
Omdat het in deze gevallen veelal om grondwater gaat, is de kans zeer groot dat u bijkomend last zult krijgen van muurzouten, die in grondwater aanwezig zijn. Ook salpetervorming is in een dergelijk geval mogelijk. Salpetervorming laat een vergelijkbare witte waas achter.
Is uw gevel al een tijd niet meer behandeld tegen vocht? Dan hebt u kans op doorslaand vocht. Het metsel- en voegwerk, en eventueel pleisterwerk, van uw gevel is van nature poreus, en moet daarom periodiek behandeld worden tegen doorslaand vocht met een speciaal impregnatie middel. Gebeurt dit niet, dan zal uw gevel steeds natter worden en niet voldoende kunnen uitdrogen. Vervolgens kan het vocht "doorslaan" naar uw binnenmuren, en er kunnen zich ook hygroscopische zouten nestelen in uw gevel.
Condensatie kan in sommige gevallen ook de vorming van muurzouten veroorzaken. Dit is afhankelijk van de waterhardheid in uw gemeente. Is deze hoog, dan bevat het water veel kalk en andere elementen die de vorming van hygroscopische zouten doen toenemen. Met name de natte ruimten in uw woning, zoals de keuken en badkamer, kunnen dan te maken krijgen met muurzouten.
Neem nu contact op met Waterdicht Vochtbestrijding. Wij beschikken over jarenlange ervaring en expertise om zelfs de meest hardnekkige muurzouten aan te pakken en definitief te verhelpen. Wij komen direct bij u langs om een vrijblijvende vochtanalyse uit te voeren, waarna wij u graag voorzien van helder advies over de verschillende behandelmethoden.
- Wat zijn hygroscopische zouten en muurzouten? - Hoe ontstaan muurzouten en hygroscopische zouten? - Zijn muurzouten en hygroscopische zouten gevaarlijk? - Hoe uw gevel beschermen tegen hygroscopische zouten en muurzouten? - Hoeveel kost een behandeling tegen hygroscopische zouten en muurzouten?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar