Bij condensatie gaat warme lucht neerslaan tegen een koud oppervlak. Omdat warme lucht een zekere vochtigheidsgraad heeft, gaat de lucht dan omgezet worden in condensatievocht. Dat zijn dan kleine waterdruppeltjes die u op het koude oppervlak ziet.
U kent vast wel het fenomeen van de ramen en de spiegels die beslaan in de badkamer wanneer u heeft genoten van een warme douche? Dat is ook condensatie.
Condensatie in huis ontstaat dus wanneer de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte te hoog is. Vocht in de lucht zoekt altijd een bepaalde uitweg. Wanneer deze vochtige lucht dan in contact komt met een koel oppervlak zal het in watervorm omgezet worden tot condensatie.
Ieder huishouden produceert dagelijks een zekere hoeveelheid vocht in huis door verschillende normale activiteiten:
Het vocht produceren kunnen we dus niet vermijden. Het is gewoon eigen aan ons leven. We kunnen er wel voor zorgen dat het vocht zo goed mogelijk wordt afgevoerd. Dan kijken we vooral naar ventilatie toe.
Problemen met condensatie kunnen in theorie overal in huis ontstaan. Van de living tot de slaapkamer of de keuken. Er zijn wel een aantal kamers waar de kans groter is:
Wanneer u eens condensatie ziet op een spiegel, raam of ander oppervlak is er op zich geen probleem. Meestal zal de condensatie verdwijnen door bijvoorbeeld de verwarming open te draaien of door een raam te openen.
Het wordt een ander verhaal wanneer die kleine maatregelen niet helpen. Langdurige condensatie blijft zich namelijk hechten aan de koude oppervlakken. Als dat koude oppervlak een bouwmateriaal is zoals hout, metselwerk of pleisterwerk, dan kan dat materiaal week gaan worden en dus schade in uw woning veroorzaken.
Het vocht kan ook in isolatiematerialen gaan dringen, waardoor die hun isolatiewaarde verliezen en gaan leiden tot koudebruggen. Zo lopen uw energiekosten dan weer op.
Dit is ook een vraag die we vaak krijgen. Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Schimmels zijn bijna altijd een gevolg van langdurige condensatieproblemen. Schimmels groeien namelijk op vochtige bouwmaterialen, ze voeden zich daarmee.
Het spreekt vanzelf dat schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid. De sporen verspreiden zich door de woning en kunnen problemen aan uw luchtwegen veroorzaken wanneer u ze inademt of tot andere lichamelijke klachten leiden.
Condensatie is op lange termijn vrijwel altijd een gevolg van te weinig ventilatie. Het is dus goed mogelijk dat u er ook in een recente, goed geïsoleerde woning mee te kampen krijgt. De tendens is er immers naar om zogenoemd “luchtdicht” te bouwen.
Het nadeel daarvan is dat de lucht ook moeilijker buiten de woning geraakt. Het is dus raadzaam om te bekijken of ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.
Let op: is het al tot schimmels gekomen? Dan gaan die niet vanzelf verdwijnen na het installeren van ventilatie en is er eerst en vooral schimmelbestrijding nodig voor u het condensprobleem aan kunt pakken.
Met ventilatie voorkomt u niet alleen vochtproblemen, maar verbetert u ook de luchtkwaliteit in huis. Er komt minder CO2 en meer zuurstof in uw woning en dat is positief voor uw gezondheid. U zal zich minder snel vermoeid voelen of hoofdpijn krijgen en beter kunnen focussen op taken. Ventilatie is dus om twee redenen de beste oplossing.
Om erachter te komen welke oplossing voor u het meest geschikt is, kunt u bij Water-Dicht een geheel vrijblijvende vochtdiagnose aanvragen. Wij komen dan bij u langs om de situatie te inspecteren en uitgebreid te beoordelen, waarna wij u van 100% passend advies voorzien betreffende de te nemen vervolgstappen. Na het implementeren van deze oplossingen, is uw huis geheel bestand tegen condensatie en hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over de mogelijke nare gevolgen van condensatie. Contacteer ons vandaag nog om zo snel mogelijk een Gratis vochtdiagnose in te plannen.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar