Een huiszwam komt niet zomaar tevoorschijn in een woning. Er gaat altijd een heel proces aan vooraf. Een absolute vereiste voor de mogelijke aangroei van de huiszwam, is het bestaan van bepaalde vochtproblemen in uw woning. De huiszwam en alle andere schimmels kunnen namelijk niet groeien op een droge plaats, omdat ze vocht nodig hebben om zich te voeden en verder te groeien.
De voornaamste voedingsbron van schimmels en de huiszwam bestaat uit water. Vooral de huiszwam zuigt zich door middel van schimmeldraden vol met vocht. Hierdoor wordt het zichtbare vruchtlichaam steeds groter. Heeft u in uw woning ruimten of muren en plafonds die vochtig zijn, dan is de kans reëel dat u ineens de vorming van huiszwam zal kunnen waarnemen.
De reden dat u vochtige plekken in uw woning heeft, betreft altijd een onderliggend vochtprobleem. Veel vochtproblemen hebben een externe oorzaak, wat wil zeggen dat er vocht van buitenaf uw woning binnenkomt. Het kan bijvoorbeeld gaan om doorslaand vocht dat via een beschadigde of poreuze gevel naar binnen dringt. Of binnentredend sijpelwater op de begane grond of in uw kelder, vooral wanneer het hard geregend heeft. Uw kelder kan ook te maken krijgen met binnentredend grondwater, omdat de kelder zich onder grondwaterniveau bevindt.
Al deze oorzaken kunnen er toe leiden dat oppervlakken in uw woning steeds vochtiger worden. Uw binnenmuren zullen hierdoor vochtplekken vertonen, en op deze vochtplekken zal de huiszwam zich kunnen ontwikkelen.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen de huiszwam? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Naast externe oorzaken, kan uw woning ook hinder ondervinden van vocht binnenshuis. Heeft u last van vocht op lagere verdiepingen, dan zal dit vocht na verloop van tijd langs binnen beginnen stijgen. Dit fenomeen wordt zeer toepasselijk opstijgend vocht genoemd. Opstijgend vocht ontstaat wanneer vochtige oppervlakken op een bepaald moment verzadigd raken. Het vocht zal dan zijn weg zoeken naar andere plekken.
Een andere veelgehoorde interne oorzaak van vochtige muren zijn condens en condensatieproblemen. Condensatie gaat altijd gepaard met een hoge relatieve luchtvochtigheid. Deze ontstaat wanneer er veel met vocht in een ruimte wordt gewerkt. Dit ziet u bijvoorbeeld in uw badkamer, wanneer u na een douche beslagen spiegels of ramen heeft. Het is erg belangrijk om deze ruimten te ventileren en er frisse, droge lucht te laten circuleren. Zo wordt het vocht aan de lucht onttrokken. Gebeurt dit niet, dan zal de waterdamp op aanwezige koelere oppervlakken beslaan en in het geval van poreuze ondergronden zoals muren of plafonds ook lang blijven zitten. Een gebrek aan ventilatie in combinatie met een hoge luchtvochtigheid kan dus ook leiden tot vochtige muren en materialen, die op hun beurt weer plaats maken voor de aangroei van huiszwam.
Om vochtschade en het ontstaan van huiszwam te voorkomen, moet de oorzaak van het onderliggende vochtprobleem aangepakt worden. Wanneer er in uw woning geen vochtige plekjes zijn, kan de huiszwam zich niet nestelen en hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat deze onwelkome gast uw woning komt bezoeken. Wilt u voorgoed komaf maken met vocht in uw woning en huiszwam geen kans geven? Neem dan snel contact op met Waterdicht Vochtbestrijding. Wij komen uw woning gratis inspecteren en voorzien u van gedegen en deskundig advies over eventuele vervolgstappen.
- Wat is de huiszwam? Hoe herkent u de huiszwam? - Hoe ontstaat de huiszwam in uw woning? - Hoe gevaarlijk is de huiszwam? - Hoe kan de huiszwam verwijderd worden? - Hoeveel kost het verwijderen van huiszwam?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar