Het energielabel van een woning speelt een cruciale rol voor de waarde van je woning. We denken bij die energielabels vaak aan isolatie en warmtepompen, maar veel mensen staan er niet bij stil dat vochtproblemen een directe negatieve invloed kunnen hebben op het energielabel van hun woning. Hoe dat komt? En wat je aan die vochtproblemen kan doen? Je leest het hieronder.
Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het loopt van klasse A (zeer energiezuinig) tot F (zeer onzuinig). Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken naar isolatie, verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen. Een hoger energielabel betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook een beter binnenklimaat en een hogere marktwaarde van je huis.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vochtproblemen kunnen een flinke streep door de rekening zijn omdat ze de thermische prestaties van je huis direct beïnvloeden. Maar hoe gebeurt dat precies?
Isolatie is natuurlijk heel belangrijk om je energiefactuur laag te houden en het energielabel van je woning een stevig duwtje in de rug te geven. Muren, vloeren en daken die goed geïsoleerd zijn, houden warmte beter vast. Maar als die isolatielagen vochtig worden door bijvoorbeeld optrekkend vocht, lekkages of condensatie, verliezen ze hun isolerende werking.
Natte isolatiematerialen geleiden warmte veel beter dan droge materialen. Dat betekent dat warmte sneller uit je woning ontsnapt, waardoor je meer moet stoken om een aangename temperatuur te behouden. Vocht kan daarnaast ook koudebruggen creëren, plekken in de woning waar warmte sneller verloren gaat. Dat verhoogt het energieverbruik en verlaagt de energie-efficiëntie van je huis.
Een vochtig huis voelt kouder aan dan een droge woning. Zelfs bij dezelfde binnentemperatuur kan de luchtvochtigheid ervoor zorgen dat een ruimte kouder aanvoelt. Bewoners van een vochtig huis zetten daardoor vaak de verwarming hoger, wat leidt tot een hoger energieverbruik.
Anderzijds kan ook opstijgend vocht de energiefactuur verhogen. Een natte muur laat namelijk meer warmte ontsnappen dan een droge muur. Dat betekent meer stoken en dus een hogere energierekening.
Vochtproblemen in huis zijn op te lossen. Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Schimmels, vochtplekken en condensatie op muren kunnen erop wijzen dat het binnenklimaat slecht is. Dat weegt niet direct mee bij de beoordeling van het energielabel, maar beschimmelde muren en zichtbare vochtplekken verminderen wel de aantrekkingskracht van je woning op potentiële kopers of huurders. Een slecht energielabel in combinatie met zichtbare vochtproblemen kan de waarde van je woning aanzienlijk verlagen.
Vochtproblemen zoals optrekkend vocht, lekkages of doorslaand vocht kunnen structurele schade veroorzaken aan de woning. Bij ernstige schade zal een woning dan natuurlijk ook lager worden gewaardeerd. Structurele problemen door vocht wegen dus door op je portemonnee, ongeacht het energielabel.
Bovendien kan de veroorzaakte schade het energielabel zelf rechtstreeks beïnvloeden. Kieren in de muren en koudebruggen, te wijten aan vocht, zullen de luchtdichtheid en isolerende capaciteiten van de bouwschil aantasten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Het goede nieuws is dat vochtproblemen vaak goed op te lossen zijn. Zo krik je het energielabel meteen terug op. Concreet kan je deze stappen ondernemen:
Water Dicht Vochtbestrijding bestrijdt vocht in jouw omgeving
Vochtproblemen hebben een directe en aanzienlijke impact op het energielabel van je woning. Ze verminderen de isolatiewaarde, verhogen het energieverbruik en kunnen zichtbare schade veroorzaken die potentiële kopers afschrikt. Door vochtproblemen tijdig aan te pakken, kan je niet alleen het energielabel van je huis verbeteren, maar ook besparen op energiekosten en het wooncomfort verhogen.
Bij Water Dicht Vochtbestrijding staan we klaar om je te helpen je woning vochtvrij te maken en energie-efficiënter te houden. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar