Vochtproblemen in huis zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook schadelijk zijn voor zowel de gezondheid van de bewoners als de structuur van het gebouw. Een van de meest voorkomende oorzaken van vochtige muren is doorslaand vocht, vooral bij buitenmuren met slechte voegen. Hieronder gaan we dieper in op de risico's van slechte voegen in de gevel en hoe je met de hulp van een vochtexpert vochtproblemen kan voorkomen.
Uw gevel laten beschermen? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Slechte voegen in de gevel kunnen een groot risico vormen voor vochtproblemen in huis. Voegen dienen als beschermende barrière tegen het regenwater. Wanneer die voegen beschadigd of versleten zijn, kan water gemakkelijk door de gevel sijpelen en in de binnenmuren trekken. Vochtproblemen dus. En die ben je altijd liever kwijt dan rijk.
Doorslaand vocht, veroorzaakt door slechte voegen in de gevel, brengt verschillende risico's met zich mee voor zowel de bewoners als het gebouw zelf.
Waterinfiltratie veroorzaakt door slechte voegen kan leiden tot ernstige structurele schade aan het gebouw. Wanneer water de gevel binnendringt, kan het de bakstenen, stenen, mortel en zelfs de binnenstructuur van het gebouw aantasten. Dit kan resulteren in afbrokkelend metselwerk, loslatende pleisterlagen, verzakking van de fundering en zelfs instortingsgevaar in extreme gevallen.
Naast structurele schade zullen slechte voegen en de bijhorende vochtproblemen ook esthetische problemen veroorzaken. Waterinfiltratie zal onvermijdelijk leiden tot lelijke vochtplekken, verkleuring van de gevel, witte uitbloeiingen van zouten en ook schimmelgroei. Dat zie je vanzelfsprekend liever niet in je woonkamer, keuken of slaapkamer. Of eender welke andere ruimte.
Voortdurende blootstelling aan vocht kan ook leiden tot gezondheidsproblemen voor de bewoners van het gebouw. Schimmelgroei veroorzaakt door vochtige omstandigheden kan allergieën, astma, luchtweginfecties en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Daarom vormen slechte voegen niet alleen een bedreiging voor de integriteit van het gebouw, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Aanpakken dus!
Het voorkomen van vochtige muren door kapotte voegen begint met het tijdig identificeren van het probleem. Merk je vochtplekken op de muren en vermoed je dat ze via de gevel ontstaan zijn, trek dan op onderzoek uit. Zie je barstjes, scheurtjes of blijft de gevel na een regenbui opvallend lang nat? Dan nodig je beter zo snel mogelijk een vochtexpert uit. Een ervaren professional zal een grondige inspectie uitvoeren van de gevel en eventuele schade aan de voegen vaststellen.
Blijkt een lekke gevel de boosdoener te zijn? Dan zullen we hoogstwaarschijnlijk een hydrofuge voorstellen. Een hydrofuge is een waterafstotende substantie die wordt aangebracht op de gevel om ze te beschermen tegen vochtindringing. Het vormt een onzichtbare barrière die water afstoot, waardoor het oppervlak droog blijft en beschermd wordt tegen schade veroorzaakt door vocht. De hydrofuge zorgt ervoor dat de gevel als het ware van glas gemaakt zou zijn. Regenwater dringt niet langer door.
Belangrijk: vooraleer we de gevel kunnen hydrofoberen moeten we eerst de gevel herstellen. De barstjes en voegen moeten netjes hersteld worden zodat de hydrofuge 100% efficiënt is. Het hydrofoberend middel kan bovendien enkel binnendringen in de bakstenen indien al het vuil eerst weggehaald werd. Daarom gaat een grondige reinigingsbeurt vooraf aan elke hydrofuge.
Eerst en vooral: een hydrofuge laat geen regenwater door. Dat voorkomt vochtproblemen en helpt bij het behouden van de esthetische uitstraling van de gevel en de binnenmuren. Maar een hydrofuge heeft nog meer voordelen.
Doordat water niet kan binnendringen, vermindert een hydrofuge ook de kans op schimmel- en algengroei op het oppervlak. Die kleine organismen hebben water nodig om te groeien en door de hydrofuge vinden ze dat water niet langer op jouw gevel. Zo blijven de bakstenen er altijd mooi uitzien en hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud.
En nog een voordeel: door het beschermen tegen vocht en schimmel, helpt een hydrofuge de levensduur van het oppervlak te verlengen. Het voorkomt vroegtijdige slijtage, corrosie en structurele schade, waardoor de bouwmaterialen langer meegaan en je een renovatie dus met vele jaren uitstelt.
Bij Water Dicht Vochtbestrijding begrijpen we de ernst van vochtproblemen veroorzaakt door slechte voegen in de gevel. Onze ervaren vochtexperts kunnen een grondige inspectie uitvoeren van de gevel en de juiste maatregelen aanbevelen om vochtige muren te voorkomen. Of het nu gaat om het herstellen van beschadigde voegen, het aanbrengen van een hydrofuge of andere vochtbestrijdingsmaatregelen, wij staan klaar om te helpen.
Zo kan je vochtige muren effectief voorkomen en je huis beschermen tegen de negatieve gevolgen van doorslaand vocht. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie en advies op maat.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar