Condensatie en opstijgend vocht zijn de twee meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis. Maar ze zijn heel verschillend van aard. Condensatie is te wijten aan een gebrekkige ventilatie terwijl opstijgend vocht ontstaat door optrekkend grondwater. Condensatie en opstijgend vocht zijn dus heel verschillend en vereisen ook andere behandelingen.
Maar hoe herken je het verschil tussen condensatie en opstijgend vocht? We leggen het hieronder voor je uit.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Condensatie ontstaat wanneer waterdamp in de lucht in contact komt met een koude oppervlakte. Het gaat dan doorgaans om muren, plafonds, spiegels of ramen. Een teveel aan waterdamp in de lucht is typisch voor natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer of de wasplaats. Maar ook in andere ruimtes kan bij een gebrekkige ventilatie condens op de muren of ramen ontstaan.
Hoe verloopt dat precies? Wanneer waterdamp, afkomstig van een warme douche of je kookpotten, tegen een koude muur botst, zal de damp omgezet worden in een vloeibare waterdruppel. Die druppels kunnen binnendringen in het bouwmateriaal en zo voor een lokale vochtplek zorgen.
Opstijgend of optrekkend vocht is helemaal anders. Het ontstaat niet binnenshuis, maar wel buiten je woning. Woningen zijn doorgaans uitgerust met een waterkering. Dat is een fysieke barrière tussen de funderingen van je woning en de vochtige ondergrond. Zo kan grondwater niet in contact komen met je bakstenen. Maar na verloop van tijd kan die waterkering defect geraken. De bakstenen kunnen dan vocht opnemen zoals een spons in een emmer water.
Dat vocht dringt zich langzaam een weg naar boven in je woning, baksteen per baksteen, totdat de muren zo verzadigd zijn met water dat er zich een vochtplek vormt. Dan zit het opstijgend vocht dus al in een vergevorderd stadium.
Condensatie en de vochtplekken die daardoor ontstaan zijn allesbehalve goed nieuws. Een vochtige leefomgeving is namelijk niet gezond. Daarbij komt nog dat vochtplekken door condensatie de ideale voedingsbodem voor schimmels vormen. Schimmels vinden er voeding in de bouwmaterialen en hebben er al het vocht dat ze nodig hebben. Ze verspreiden zich via giftige sporen die gezondheidsklachten met zich meebrengen wanneer je ze inademt. In een badkamer met schimmelvlekken breng je dus maar beter niet te veel tijd door. Een vochtexpert contacteren is de boodschap.
Opstijgend vocht is eveneens een probleem voor je gezondheid. Het vocht in de bakstenen lokt schimmels en creëert dus een ongezond leefklimaat. Maar er is nog meer aan de hand. Met vocht verzadigde bakstenen zijn broos en verliezen dus stabiliteit. Geen goed nieuws met andere woorden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter voor je woning.
Daarnaast kunnen vochtplekken door opstijgend vocht ook witte vlekken op de muur veroorzaken. Dat zijn hygroscopische zouten, afkomstig van de mineralen in het grondwater. Vooral in landbouwrijke gebieden kan je daar last van hebben.
Maar hoe weet je nu of een vochtplek in huis te wijten is aan opstijgend vocht of condensatie? Meestal kan je dat met het blote oog zien.
Condensatie en opstijgend vocht zijn niet de enige oorzaken van vocht in huis. Zo is er ook nog doorslaand vocht. In dat geval kan er regenwater binnendringen via barstjes en scheurtjes in de gevel of langs kozijnen van ramen.
Verder kunnen ook lekkages voor vocht in huis zorgen. Daarbij bel je beter zo snel mogelijk een loodgieter op.
Een bijzonder geval van condens ontstaat bij koudebruggen. Een slecht geplaatste isolatie zorgt er dan voor dat de koude buitenlucht in contact komt met de opgewarmde lucht binnenshuis. Door dat contrast kan er zich condensatie vormen.
Last van condensatie of opstijgend vocht? De experts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag bij je langs om de vochtproblemen te analyseren en een efficiënt behandelplan op te stellen. Bij condensatieproblemen is een mechanisch ventilatiesysteem aan te raden. Opstijgend vocht bestrijden we doorgaans met muurinjecties. Wil je graag bijkomend advies en een bezoekje van een vochtexpert? Contacteer ons nu of maak een afspraak!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar