Voelt je huis vochtig aan en denk je dat de luchtvochtigheid in huis veel hoger is dan het zou moeten zijn? Een hoge luchtvochtigheidsgraad duidt meestal een vochtprobleem aan. Of ervaar je net het omgekeerde: een te lage luchtvochtigheid? Hoe kan je weten of de luchtvochtigheid in huis een normale waarde heeft en wat kan je ertegen doen?
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Een luchtvochtigheidspercentage wordt berekend op basis van de verhouding van vocht dat in de lucht aanwezig is bij een bepaalde temperatuur. Hoe hoger dit percentage ligt, hoe meer vocht er in de lucht aanwezig is. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 40 à 60 procent.
Is de luchtvochtigheid gedurende een langere periode erg hoog in een ruimte en wordt er bovendien niet regelmatig geventileerd? Vaak kan je een ruimte met hoge luchtvochtigheid herkennen aan de muffe lucht waardoor je huid en ook meubels erg klam kunnen aanvoelen.
Daarnaast kan je last krijgen van schimmelvorming, vochtplekken op het behang, ongedierte, houtrot en loskomend behang of pleisterwerk. Ook kan dit op lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid zoals luchtwegproblemen, maar ook hoofdpijn, en vermoeidheid.
Ook een lage luchtvochtigheid kan voor problemen zorgen. Dit komt het meeste voor tijdens de wintermaanden omdat de ramen dikwijls dicht blijven tegen de koude en de verwarming op een hoog pitje wordt gezet. Door het verwarmen van een ruimte, zal de luchtvochtigheid er dalen.
Warme ruimtes die niet goed geventileerd krijgen inmiddels geen verse, vochtige lucht binnen die zorgen voor meer vocht in de lucht. In de winter wordt dit probleem erger omdat er de koude lucht in het algemeen veel minder vocht bevat. Vaak ondervinden mensen hier klachten van zoals prikkende ogen, droge neus, hoofdpijn, luchtwegproblemen, huidklachten en gesprongen lippen.
Om de luchtvochtigheidsgraad van een ruimte te kunnen bepalen, raden we aan om een hygrometer aan te schaffen. Met zo’n hygrometer kan je niet alleen een vrij nauwkeurig resultaat verkrijgen van de luchtvochtigheid, maar ook informatie over de temperatuur en de luchtdruk.
Naast voldoende ventileren door regelmatig de ramen in de ruimte open te zetten en ventilatieroosters te plaatsen in de ramen, bestaan er nog enkele andere (effectievere) methodes die je kunnen helpen:
Door het aanschaffen van een luchtontvochtiger zal dit mobiele apparaat automatisch het lucht in huis van minder vocht voorzien. Ze verwijderen dus in principe het overschot aan vocht dat in de lucht hangt. In combinatie met een hygrostaat kan de luchtontvochtiger vanzelf stoppen als de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte op peil is.
Om zeker te zijn van je stuk, kan je ook gaan voor mechanische ventilatie zoals de ventilatiesystemen B en C. Bij ventilatiesysteem B wordt er via een ventilator verse buitenlucht in de woning aangevoerd en zal de vervuilde lucht op een natuurlijke manier afgevoerd worden.
Ventilatiesysteem C werkt omgekeerd: een natuurlijke invoering van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht. Deze systemen zullen ervoor zorgen dat je veel warmteverlies hebt.
Bij dit soort ventilatie wordt de verse buitenlucht én de vervuilde binnenlucht op een mechanische manier in- en uitgevoerd. Bovendien zal de verse (en vaak koude) buitenlucht verwarmd worden met de warmte van de binnenlucht. Hierdoor zal is het probleem van warmteverlies direct opgelost.
Voelt je huis vochtig aan wil je graag weten of er teveel vocht in je huis aanwezig is? Dan kan je beter een expert inschakelen om de onderliggende oorzaak te detecteren en de juiste oplossing voor jouw situatie te zoeken. Vaak komt een hoge luchtvochtigheidsgraad door een onderliggend vochtprobleem dat eerst moet opgelost worden.
Wil je graag vrijblijvend advies van één van onze experts bij Waterdicht-Vochtbestrijding? Contacteer ons nu of maak een afspraak!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar