Heb je laarzen nodig om je kelder te betreden? Of zie je de wijnflessen ronddrijven? Ook dan kan je kelder nog gered worden. Bij erg grote vochtproblemen biedt een kelderdrainage de oplossing. Er wordt daarbij een noppenmembraan op de keldervloer aangebracht. Via een pompsysteem wordt het binnensijpelende water zo continu afgevoerd.
Last van vocht in de kelder? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →
Een kelderdrainage is een oplossing die gebruikt wordt voor kelders die zo vochtig zijn dat er vaak water in staat. De druk van het grondwater is in dat geval te groot. De keldermuren zijn verzadigd met vocht en water sijpelt binnen. Kelderdrainages zijn meestal het laatste redmiddel om een vochtige kelder toch te kunnen gebruiken. Andere behandelmethodes zijn niet meer mogelijk.
Bij een kelderdrainage wordt een noppenfolie aangebracht op de oude keldervloer. Dat membraan is aangesloten op een pompsysteem. Op die manier kan het vocht dat de kelder binnendringt continu afgevoerd worden naar buiten. Dat gebeurt via een verzamelput die dienst doet als een reservoir. Vandaar verdwijnt het water in de riool. De nieuwste noppenmembranen werken met een pomp die bestuurd wordt door sensoren. Zo wordt enkel gepompt wanneer dat ook effectief nodig is. Water dat binnensijpelt in de kelder, verdwijnt dus terug meteen.
Is een kelderdrainage de juiste oplossing voor jouw kelder? Dan komen onze vakmannen graag langs om de klus te klaren. Eerst wordt de kelder helemaal leeggemaakt en al het water wordt weggepompt. Vervolgens brengen we zorgvuldig de noppenfolie aan. Heel vaak volstaat een vloerdrainage. Het membraan en het pompsysteem worden dan op de vloer aangebracht. Eenmaal alles geïnstalleerd is, komt er een nieuwe vloer bovenop de oude. Ook de muren worden meestal opnieuw afgedekt. Je ziet dus niets van de kelderdrainage.
Soms is het niet voldoende om enkel de vloer te draineren. Er bestaan ook systemen voor wanddrainages. Het noppenmembraan wordt dan ook op de muren van de kelder aangebracht. Dat is enkel nodig wanneer het water ook via de bovenkant of het midden van de muur binnendringt.
Bevindt de zwakke plek van je kelder zich in de klimnaad, de plek waar de vloer en de muur van de kelder samenkomen? Dan volstaat een zogenaamde randdrainage mogelijk. Het noppenmembraan wordt dan nauwkeurig aangebracht op de klimnaad. Je hoeft zo niet de hele keldervloer te draineren. Randdrainages zijn enkel mogelijk wanneer de muren en de vloer van de kelder uit beton bestaan en niet beschadigd zijn.
Het grootste voordeel van een kelderdrainage met noppenfolie is dat de oplossing letterlijk waterdicht is. Je zal niet langer last hebben van vocht op de kelder. Het pompsysteem en het noppenmembraan werken uitstekend. Het is hét redmiddel voor kelders die met erg grote vochtproblemen kampen. Je kan je kelder zo opnieuw gebruiken. Een opbergruimte, een speelkamer voor de kinderen of kleinkinderen of een man cave? De mogelijkheden zijn legio.
Het nadeel is dat de verzadigde muren van je woning zelf niet uitgedroogd kunnen worden. De druk van het grondwater is te hoog en de oude keldermuren vallen niet meer te redden.
Een kelderdrainage is een oplossing voor keldermuren die verzadigd zijn met vocht en moeten opboksen tegen een hoge waterdruk. Is het vochtprobleem in je kelder minder ernstig? Dan zijn er nog andere mogelijkheden. Vraag een gratis vochtdiagnose aan en we komen graag bij je langs om te bekijken wat de mogelijkheden voor jouw kelder zijn.
Heeft je kelder last van lokale vochtplekken? In het beste geval volstaan muurinjecties dan. We boren gaten in de vochtplek en vullen die op met een vochtwerende gel. Eenmaal uitgedroogd vormt er zich een nieuwe waterafstotende laag en ben je van het vocht in je kelder verlost.
Heeft je kelder last van vocht, maar is het probleem niet zo erg dat er ook water op de keldervloer staat? Dan is een kelderbekuiping de oplossing. Er wordt dan een waterdicht mengsel van cement en hars aangebracht op de keldervloer en –muren. Eventueel kappen we de aangetaste delen van de keldermuren eerst af. We creëren op die manier een nieuwe waterdichte barrière waardoor je je kelder opnieuw kan gebruiken als voorheen.
Kelders bevinden zich onder de grond en zijn in het merendeel van de gevallen niet uitgerust met een raam. De relatieve luchtvochtigheid ligt er al snel behoorlijk hoog waardoor zich makkelijk condens vormt. Na verloop van tijd dringt het vocht in de muur en vaak ontstaat ook schimmelvorming. De oplossing: een ventilatiesysteem. De vochtige lucht wordt zo afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht.
Staat er vaak water in je kelder en wil je daar iets aan doen? Dan behoort een kelderdrainage tot de mogelijkheden. Zo maken we van jouw vochtige kelder opnieuw een droge en bruikbare ruimte. Wist je dat je bij Water-Dicht een geheel vrijblijvende vochtdiagnose kan aanvragen? We komen dan bij je langs om de situatie te inspecteren en stellen een gepersonaliseerd behandelplan op. Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar