Water in een kelder is vervelend, maar dat probleem doet zich in vele huizen voor. Misschien ook bij u? Vaak is een kelder ook één van de ruimtes waarin het minste werk werd gestoken. Als u de bewoonbare oppervlakte van uw huis wilt vergroten, of u wilt gewoon af van dat water, is investeren in die kelder de enige optie. Hier overlopen we de mogelijkheden om uw kelder en kelderplafond waterdicht te maken.
Vocht in uw kelder pakt u best snel aan, want anders kunt u te maken krijgen met schimmelvorming en ongezonde lucht. Kelders zijn dan ook heel erg gevoelig aan vocht en waterinsijpeling, enkel en alleen omdat ze meestal onder de grond zitten. Logisch, maar niet minder tof voor u als het water blijft staan.
Tijd dus om die kelder te dichten, voordat het vocht uw opgeslagen spullen zoals die vakantietent aantast of voordat het vocht langzaam ook in de muren op het gelijkvloers trekt. Het gebeurt vaak dat opstijgend vocht veroorzaakt wordt door een te natte kelder.
Simpel gezegd worden bij kelderdichting alle oppervlaktes van uw kelder - de muren, het plafond en de bodem - behandeld met speciaal materiaal, om vocht buiten te houden.
Er zijn drie courante manieren om uw kelder te beschermen tegen vocht:
Last van water in de kelder, op zoek naar een droge kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Een eerste optie is om uw kelderplafond en -muren te (laten) injecteren met een vochtwerende gel. Daarvoor worden er een hele reeks kleine gaatjes in de muur geboord, op een aantal centimeter van elkaar, waarin de gel gespoten wordt. Zo verspreidt de gel zich over uw muur en wordt er een vochtwerende bescherming gevormd.
Zo heeft u terug een droge kelder, al kan het bij deze behandeling wel even duren voordat de muren volledig droog zijn en u de muren terug kan bepleisteren of afwerken.
Bekuiping slaat op het aanbrengen van een waterafstotende laag aan de zichtbare oppervlakte van uw kelderplafond, muren en vloer. Zo krijgt u als het water een waterdichte kuip. Om zeker te zijn dat de bekuiping goed werkt, moet de volledige oppervlakte streng gecontroleerd worden op scheurtjes en barstjes. Indien nodig moeten die beschadigen eerst dichtgemaakt worden.
Tip: de waterafstotende laag die wordt aangebracht, is beschikbaar in verschillende kleuren. Zo kunt u een coating kiezen die past bij uw smaak.
Een laatste methode manier om het vochtprobleem in uw kelder aan te pakken is een membraan aanbrengen dat voorzien is van noppen met afvoerkanaaltjes. Dankzij die noppen en afvoerkanaaltjes wordt het vocht heel goed afgevoerd en dan afgeleid richting een riool of op een andere manier naar weggewerkt.
Omdat drainage, zoals het woord suggereert, vooral het water afvoert en niet zozeer voorkomt of tegenhoudt, wordt het vaak gecombineerd met de installatie van een ventilatiesysteem. Dat is niet noodzakelijk, maar als bijkomende pluspunt zorgt u zo voor gezonde lucht in uw kelder. En wie is daar tegen?
Als u graag wil weten welke methode voor uw kelder het beste werkt, is het noodzakelijk dat we een kijkje komen nemen om zo de situatie te beoordelen. De juiste wijze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de aard van de vochtproblemen, de vraag of er sprake is van een hoge (water)druk en het type materialen die gebruikt zijn voor de wanden en vloer van de kelder.
Vraag vandaag nog uw gratis vochtanalyse aan. Dan bent u binnenkort verlost van dat vervelend water in de kelder.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar