Kelders zijn een nuttige ruimte in huis, ideaal voor opslag of zelfs als een extra kamer, fitnessruimte, man cave of nog iets anders! Helaas trekken ze ook vocht aan, die kelders zitten nu eenmaal onder de grond, omgeven door natte aarde. Dat vocht kan leiden tot problemen zoals schimmel, muffe geuren en zelfs structurele schade. Staat er vaak water in jouw kelder? Dan kan een pomp helpen. Al is er vaak een ingrijpendere behandeling nodig.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vocht kan op verschillende manieren je kelder binnendringen:
In gebieden met een hoge grondwaterstand kan water door de keldermuren of -vloer sijpelen, vooral bij zware regenval. Dat is een veelvoorkomend probleem in regio's met klei- of leemachtige grond, waar water moeilijk kan wegvloeien.
Vocht hoeft niet noodzakelijk van buitenaf te komen. Een kelder is eigenlijk een natuurlijke vochtval. Warme lucht kan in kelders niet ontsnappen en komt er in contact met de koelere oppervlakken van de keldermuren. Zo ontstaat condensatie en vormen er zich vochtplekken op de muren en plafonds.
Gebrekkige of verstopte drainage rondom je huis kan eveneens problemen veroorzaken. Water dat niet effectief afgevoerd wordt, stapelt zich op rondom de kelder en verzadigt de grond. Dat kan gebeuren wanneer een verharde oprit of terras afhelt naar je woning of wanneer de regengoten defect zijn.
Scheuren in de muren of vloeren, slecht geïnstalleerde ramen of slechte waterdichting kunnen allemaal bijdragen aan vochtproblemen in de kelder. Het is belangrijk om die problemen zo snel mogelijk aan te pakken om grotere problemen te vermijden.
Kelderpompen zijn een effectieve oplossing om waterophoping in je kelder te bestrijden. Ze werken door water op te vangen en weg te pompen voordat het schade kan veroorzaken. Er zijn verschillende soorten kelderpompen, elk geschikt voor specifieke situaties:
Deze pompen worden volledig ondergedompeld in het water en zijn ideaal voor kelders die regelmatig onder water komen te staan. Ze worden geactiveerd wanneer het water een bepaald niveau bereikt en schakelen automatisch uit als het water is weggepompt.
Deze pompen staan boven waterniveau en gebruiken een slang om water op te zuigen en weg te pompen. Ze zijn minder krachtig dan dompelpompen en zijn daarom geschikt voor minder ernstige situaties.
De beste pomp om je kelder droog te houden is een zogenaamde interne kelderdrainage. Daarbij worden noppenmembranen aan de vloer en de kelderwanden geïnstalleerd die het water afvoeren naar een ingebouwd pompsysteem. De membranen worden verstopt achter een nieuwe keldervloer en nieuwe wanden waardoor je als het ware in een nieuwe kelder rondwandelt.
Hoewel kelderpompen effectief zijn, lossen ze de oorzaak van het vochtprobleem niet op. Het is belangrijk om de bron van het vocht aan te pakken om te voorkomen dat het vocht terugkeert. Anders dweil je eigenlijk met de kraan open. Letterlijk.
Een kelderbekuiping is een techniek waarbij een waterdichte laag wordt aangebracht op de binnenmuren en vloer van de kelder. Dit creëert een barrière die voorkomt dat water door de muren of vloer naar binnen sijpelt. Die bekuiping bestaat doorgaans uit cementgebonden, waterdichte mengsels die bijzonder efficiënt zijn. Zo heb je die pomp niet meer nodig.
De kelderdrainage, die we eerder omschreven, is de enige oplossing met een pomp die je kelder terug bruikbaar zal maken. Het is een effectieve oplossing die we vooral aanraden in gevallen waar de waterdruk tegen de muren en vloeren significant is.
Ventilatie speelt een cruciale rol in het beheersen van vocht in de kelder. Zonder adequate ventilatie zal de luchtvochtigheid steeds toenemen, wat leidt tot condensatie en bijgevolg ook schimmelgroei.
Doorgaans zijn er geen ramen in kelders en dat betekent dat natuurlijke ventilatie niet mogelijk is. Een mechanisch ventilatiesysteem dringt zich dan op. De lucht wordt dan automatisch ververst, de waterdamp afgevoerd en mogelijke vochtproblemen de kop ingedrukt.
Een droge en gezonde kelder is altijd vochtvrij. Kelderpompen kunnen helpen bij het beheren van overtollig water, maar het aanpakken van de oorzaak van het probleem met een kelderbekuiping of een drainage, evenals het verbeteren van de ventilatie, is essentieel voor een vochtvrije kelder op lange termijn. Door die stappen te volgen, kan je je kelder beschermen tegen vocht en schimmel, en de ruimte optimaal benutten.
Bij Water Dicht Vochtbestrijding helpen we je graag verder met advies en professionele oplossingen voor al je vochtproblemen. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend en gratis advies.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar