De badkamer is een ruimte die erg gevoelig is voor vochtproblemen en vochtschade. Het is één van de zogenaamde natte ruimtes in uw woning, dit impliceert dat er vaak sprake is van een hogere relatieve luchtvochtigheid. En dit brengt weer met zich mee, dat er sneller kans is op vochtige oppervlakken en andere gevolgen van vocht in huis.
Maar het is niet alleen de hoge luchtvochtigheid die vochtproblemen veroorzaakt. Een hoge luchtvochtigheid kan namelijk prima worden opgevangen door voldoende ventilatiemogelijkheden. Beschikt u hier niet over? Dan kan de vochtige lucht niet ontsnappen en zal zorgen voor een vochtige badkamer. Verder spelen de eventuele aanwezigheid van verwarmingsmogelijkheden en de aard van de oppervlakken en materialen in de badkamer een rol. Voor uw gemak hierbij drie oorzaken die voor een vochtige badkamer kunnen zorgen.
De meeste problemen in badkamers worden grotendeels veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Kent u die muffe geur die u soms in badkamers en andere natte ruimten kunt waarnemen? Deze geur is veelal het resultaat van niet voldoende verluchting, waardoor vochtige oppervlakken steeds natter worden en bovendien ruimte bieden aan schimmelgroei. Condensatie treedt op wanneer de lucht teveel waterdamp bevat. Dit wordt ook wel een hoge relatieve luchtvochtigheid genoemd. Wanneer deze waterdamp niet kan ontsnappen, dan zal het in contact treden met koude oppervlakken zoals ramen, spiegels en muren. Het is zaak deze toestanden te voorkomen, door ervoor te zorgen dat uw badkamer over genoeg ventilatiemogelijkheden beschikt.
Ook last van vocht in badkamer? Bel nu voor uw GRATIS vochtdiagnose: 0800/61.667
Een andere methode die voor minder waterdamp kan zorgen, is het installeren van een verwarming in uw badkamer. Hoewel warme lucht in principe meer waterdamp kan bevatten dan koude lucht, zal de warme lucht van een verwarming de lucht juist droger maken. De luchtvochtigheidsgraad zal hierdoor dalen, al is dit soms niet genoeg om een voldoende lage luchtvochtigheid te realiseren. In veel gevallen geven ventilatiesystemen toch de doorslag.
Een derde oorzaak van vochtproblemen in de badkamer kan de aanwezigheid van vocht absorberende materialen zijn. Metsel- en voegwerk, pleisterwerk en behang zijn bij uitstek materialen, die veel vocht op kunnen nemen. Bakstenen zijn erg poreus van aard, dit houdt in dat ze minuscule gaatjes bevatten waarlangs vocht naar binnen kan sluipen.
Beter kiest u voor gemakkelijk af te nemen materialen zoals tegels en kunststof, hiermee voorkomt u voor een groot deel natte oppervlakken die niet uitdrogen. Tevens kunt u vocht absorberende materialen weerbaar maken tegen vocht, door vochtwerende verf te gebruiken. Deze verf zorgt als het ware voor een extra beschermlaag die de porositeit effectief opvangt.
Bemerkt u vochtige plekken in uw badkamer? Of nog erger; schimmelvorming? BBel ons op het gratis nummer 0800/61.667, of contacteer ons vrijblijvend. Wij weten als geen ander hoe wij uw badkamer weer als nieuw kunnen maken. Met behulp van een breed gamma aan vochtbestrijdingsmiddelen kunnen wij de beste oplossing voor uw badkamer vinden aan de hand van een vrijblijvende vochtdiagnose. Daarna gaan wij voor u aan de slag, zodat u zich in de toekomst geen zorgen meer hoeft te maken over een vochtige badkamer.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar