Je huis heeft last van vocht, zoveel is zeker. Je merkt dat de luchtvochtigheid binnenshuis veel hoger is dan normaal: op de ramen hangt condens of er hangt een muffe geur, je huid voelt klam aan…. Maar waar komt het vandaan? En nog belangrijker: wat kan je ertegen doen?
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Luchtvochtigheid heeft te maken met de hoeveelheid waterdamp die er in de lucht is opgelost. Hoe meer waterdamp, hoe hoger het percentage van luchtvochtigheid. In huis is het ook meestal iets warmer en warme luchtdamp neemt veel meer waterdamp op.
Daarom wordt de luchtdruk en temperatuur ook gecontroleerd als men het luchtvochtigheidspercentage test. Dat percentage kan je het beste meten met een hygrometer, een handig digitaal apparaat dat je voor een prijsje vindt in de doe-het-zelf-zaak.
De ideale luchtvochtigheid in huis of op kantoor schommelt meestal tussen 40 % en 60 %. Niet alleen een hoog percentage in luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we ons onprettig voelen, maar ook de temperatuur en de luchtdruk spelen een rol. Goed ventileren helpt dus de concentratie van CO2 naar beneden te halen en zorgt voor meer zuurstof in de ruimte, wat ons logischerwijs beter gaat doen voelen.
Wat gebeurt er als een ruimte voor een lange periode te maken krijgt met een te hoge luchtvochtigheid en er onvoldoende geventileerd wordt? Een muffe lucht en condens zijn de bekendste verschijnselen, maar vochtplekken op de muur, houtrot, schimmelvorming, afbladderende verf en zelfs ongedierte kunnen zich het beste ontwikkelen in een vochtige kamer.
Bovendien is het slecht voor je luchtwegen en kan een blootstelling op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid en hoofdpijn. Mensen die allergisch aan bijvoorbeeld huisstofmijt, astma of reuma hebben, moeten zeker oppassen in dergelijke situaties.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen vochtproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Allereerst raden we ten zeerste aan om voldoende te ventileren: dit kan al veel problemen voorkomen. Vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken is dit erg aangeraden. Maar bij een goed geïsoleerde woning is dit vaak te weinig en zal je moeten overstappen naar mechanische ventilatie. Enkele opties:
Via deze ventilator wordt er verse lucht door van buitenaf door de woning geblazen waarna deze weer wordt afgevoerd op een natuurlijke manier. Het enige nadeel: véél warmteverlies.
Met deze ventilatie doe je eigenlijk het omgekeerde dan de eerste optie: de vochtige lucht wordt namelijk afgevoerd. De hoeveelheid lucht die afgevoerd wordt kan op die manier ook geregeld worden. Hierbij heb je weeral het nadeel dat er ook waardevolle warme lucht wordt afgevoerd.
Bij deze soort ventilatie wordt er zowel lucht ingevoerd als afgevoerd. Met deze ventilatie zal je minder warmteverlies krijgen omdat de warmte uit de afgevoerde lucht terug wordt gerecupereerd.
Heb je het gevoel dat het extreem vochtig is thuis en ondervind je last? Laat zeker er een expert naar laten kijken. Vaak is er een onderliggend probleem dat kan worden verholpen waardoor je geen last meer zal hebben van een vochtig huis. De experts van Waterdicht Vochtbestrijding komen graag even langs en geven je vrijblijvend advies op maat. Contacteer ons of maak vrijblijvend een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar