Als u sinds kort op bepaalde plekken in uw woning een muffe geur kunt ruiken, dan bestaat de kans dat u last heeft van vocht in de buitenmuur. Vocht in uw woning kan zich op vele manieren verspreiden en ontstaat veelal doordat er ergens sprake is van zwakke materialen of een beschadiging. Bij de buitenmuren gaat het meestal om de gevel.
De gevel is onderhevig aan vochtinfiltratie, zeker naarmate de jaren na de laatste renovatiebeurt voorbij gaan. Een gevel is van nature poreus en dit betekent dat metselwerk, voegwerk en ook crepi water kunnen doorlaten bij geen of te weinig onderhoud. Ook kan de gevel beschadigingen vertonen waarlangs vocht naar binnen kan treden. Al deze situaties kunnen zorgen voor vocht in de buitenmuur en daardoor ook die kenmerkende muffe geur.
De buitenmuur wordt doorgaans door twee verschillende vochtbronnen geteisterd: regenwater of grondwater. In zeer ongelukkige situaties kan het zelfs een combinatie van beiden betreffen, maar meestal gaat het om één van beide voorbeelden. Regenwater tast na verloop van tijd steeds meer de gevel aan, waardoor er sprake is van slijtage en poreuzer wordende materialen. Dit noemt men ook wel doorslaand vocht.
Grondwater kan weer via lage verdiepingen binnendringen en daar voor steeds groter wordende natte oppervlakken zorgen, dit wordt opstijgend vocht genoemd. Beide oorzaken van vocht in de buitenmuur dienen zo snel als mogelijk te worden aangepakt, om grote vochtplekken en schade aan uw binnen- en buitenmuren te voorkomen en tijdig te herstellen.
Wilt u een gratis analyse van uw muren? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Doordat zowel regenwater als grondwater voor langdurig natte plekken zorgt, zullen oppervlakken en materialen eigenlijk nooit echt uitdrogen. Heeft u wel eens de was na een wasbeurt een tijdje in de wasmachine laten zitten? Of buiten opgehangen bij erg vochtig weer? Dan weet u, dat deze natte was na een dag of twee muf zal ruiken omdat het niet uit kan drogen.
Hetzelfde geldt in feite voor uw muren: doordat het vocht nooit uitdroogt, zal het na een tijd muf gaan ruiken. Deze geur beperkt zich helaas niet alleen tot uw muren, maar ook de ruimte zelf en opgeslagen spullen zullen eenzelfde geur krijgen. Daarnaast dient u ook nog eens extra alert te zijn op schimmelvorming, aangezien schimmels een nog meer penetrante geur kunnen verspreiden en uw muren nog erger zullen aantasten. Kortom: geef vocht in de buitenmuur geen kans om problemen te veroorzaken binnenshuis.
Indien uw buitenmuren vochtig zijn, dan is het in de meeste gevallen tijd voor een goede renovatie van uw gevel. Uw gevel wordt dan nagekeken op beschadigingen, deze worden natuurlijk eerst gerepareerd. Daarna wordt de gevel goed gereinigd waarna met behulp van hydrofuge de gehele buitenmuur wordt voorzien van een waterafstotende laag.
Waterdicht-Vochtbestrijding kan dit gehele proces vakkundig voor u oppakken. Hydrofuge is een uitstekende methode om uw gevel weer sterk, weerbaar en damp-open te maken waardoor deze altijd snel uit zal drogen. Na deze behandeling zijn uw buitenmuren meerdere jaren goed bestand tegen vocht en uw binnenmuren dus ook veilig.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar