Vochtproblemen kunnen in een relatief korte periode een groot aantal oppervlakken beschadigen in en om uw woning. Dit geldt des te meer, wanneer het vocht gedurende een langere periode aanwezig is. Dit kan funest zijn voor de bouwkundige staat van uw woning, omdat vocht diverse onderdelen kan verweken en verzwakken.
Het is dus slim om periodiek stil te staan bij de risico’s van vocht in uw woning. Het is vooral van belang om goed op de hoogte te zijn van de aard van vochtproblemen, waar deze ontstaan en ook hoe u dit in een vroeg stadium kunt herkennen. In dit artikel kunt u veel informatie terugvinden over de oorzaken van vocht in uw muren en hoe u uw muren het beste waterdicht kunt maken.
Een redelijk grote hoeveelheid vochtproblemen kunnen in ondergrondse ruimten ontstaan, zoals een kelder, kruipruimte of uw fundering. Dit kan voor zeer ernstige situaties zorgen indien u dit niet op tijd aanpakt, omdat uw fundering uw woning overeind houdt. Een ander gevolg dat tevens om de hoek komt kijken, is opstijgend vocht.
Wanneer de materialen in uw kelder of kruipruimte eenmaal verzadigd zijn met vocht, dan zal het vocht zich naar drogere plekken verspreiden. Dit zal altijd een hoger gelegen gebied zijn zoals de begane grond en daarna zelfs etages. Het spreekt voor zich dat u dit het beste kunt vermijden, omdat de schadeposten zeer hoog kunnen oplopen indien dit onbehandeld blijft.
Er zijn meerdere methoden voorhanden om vocht in uw kelder of kruipruimte te bestrijden. In de eerste plaats kunt u denken aan een injectiemethode, dit kan vooral handig zijn bij plaatselijk vochtige gebieden of bij het ontbreken van een waterkering. De zwakke plekken worden dan ingespoten met een speciaal middel dat in de muren uithardt. Daarna kan vocht niet meer via deze wegen binnendringen.
In gevallen waarin het vocht op veel plaatsen aanwezig is, resteert vaak enkel een totaaloplossing zoals kelderbekuiping of kelderdrainage. Deze bestrijdingsmethoden voorzien de gehele ondergrondse ruimte van nieuwe materialen, al dan niet met een waterkering.
Dit zorgt voor een ruimte die goed hermetisch is afgesloten tegen vocht, waardoor uw fundering of kelder goed droog blijft en opstijgend vocht via deze route geen mogelijkheid meer heeft om ravage aan te richten.
Op zoek naar een oplossing voor vocht in huis? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Een andere reden dat huizen vaak met natte muren kampen, is doorslaand vocht. Dit fenomeen ontstaat wanneer uw gevel in mindere mate waterdicht is. Dit kan te maken hebben met het feit dat uw gevel al lange tijd niet geïmpregneerd is, maar ook door beschadigingen in en om de gevel. U kunt dan denken aan scheuren, barsten en kieren.
Wanneer vocht via uw gevel in contact treedt met de binnenmuren, dan spreekt men over doorslaand vocht. Dit kan in het begin slechts om een paar natte plekken gaan, maar na verloop van tijd treedt ook in dit geval verzadiging op en kunt u op steeds meer plekken in huis vocht waarnemen. Wanneer u hier laat achter komt, dat is de kans zeer groot dat u zowel binnenshuis als buiten veel materialen moet repareren.
U kunt doorslaand vocht goed voorkomen, door in ieder geval uw gevel periodiek te onderhouden. Dit bestaat uit het repareren van gebarsten metsel- en voegwerk, of het aanbrengen van nieuwe gevelbekleding.
Wanneer de gevel weer is gerepareerd, dan kunt u direct een waterafstotende laag aanbrengen op uw gevel die geheel onzichtbaar is: dit noemt men hydrofuge. Deze laag gaat meerdere jaren mee en vermindert de porositeit van uw gevel. Tegelijkertijd kan uw gevel veel sneller uitdrogen.
Een alternatieve optie is het gebruiken van waterdichte materialen om uw gevel mee te bekleden. Kunsthars crepi is van zichzelf waterafstotend, dus wanneer u dit toepast dan hoeft u de gevel niet meer te impregneren. Idem geldt voor andere gevelbekledingen zoals kunststof gevelbekleding en in sommige gevallen ook natuursteen. Indien u hier meer informatie over wilt, dan kunt u natuurlijk altijd even bellen met Waterdicht Vochtbestrijding.
Wilt u iets nieuws proberen en uw gevel een nieuw kleurtje geven? Dan kunt u dit klusje uitvoeren met vochtwerende verf. Dit werkt op eenzelfde manier als hydrofuge, want ook deze verf zorgt ervoor dat vocht veel minder snel in uw gevel kan dringen. Daarnaast ziet uw gevel er weer als nieuw uit, terwijl deze methode relatief goedkoop is in vergelijking met bijvoorbeeld nieuwe gevelbekleding.
Verkeert uw gevel in goede staat en heeft u tevens geen vochtproblemen in de kelder, of zelfs helemaal geen kelder? Maar kunt u wel vochtige muren in huis waarnemen? Dan is de kans zeer groot, dat u met condensatie te maken heeft. Condensatie ontstaat wanneer de relatieve luchtvochtigheid in uw woning hoog is in combinatie met een gebrek aan goede ventilatie. De vochtige lucht kan dan niet ontsnappen en zal als gevolg daarvan op andere oppervlakken condenseren. Dit kan soms zeer lang voortduren, waardoor u op termijn ook met andere zaken te maken kunt krijgen zoals schimmels in huis.
Condensatie kan op slechts één manier worden bestreden en voorkomen: door uw woning altijd te voorzien van goede ventilatiemogelijkheden. Indien u in uw huis ruimten heeft waar weinig tot geen lucht binnen kan komen, bijvoorbeeld een badkamer zonder raam, dan is het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem een absolute must. Dit zorgt ervoor dat vochtige lucht kan worden afgevoerd, daarvoor in de plaats komt frisse en droge lucht binnen. U voorkomt op deze wijze niet alleen vochtige muren, maar ook de aangroei van schimmels.
Het is vaak zeer lastig om er achter te komen, wat de exacte oorzaak is van vochtige muren in uw woning. Soms kan het namelijk ook gaan om meerdere vochtproblemen tegelijk. Indien u zekerheid wilt hebben omtrent de oorzaak, dan kan Waterdicht Vochtbestrijding bij een grondige vochtdiagnose uitvoeren. Daarna kunnen wij u informeren over de uitkomsten en natuurlijk ook, hoe wij het beste uw muren waterdicht kunnen maken. Bel ons wanneer u de vochtproblemen in uw huis op deskundige wijze wilt bestrijden en voorkomen.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar