Veel huizen met een kelder hebben last van vocht. De kelder zit in grond, dicht bij grondwater, regenwater en mogelijke vochtafvoering van het huis. Zeker als je en gemetselde kelder hebt, is vocht is de kelder vaak een probleem. Dit komt omdat de muren aan de buitenkant niet genoeg beschermd zijn tegen vocht, de muren zijn poreus. Als het grondwaterpeil stijgt, kan er al snel water in de kelder komen omdat deze niet waterdicht is. Zo zijn er nog verschillende mogelijkheden hoe vocht kan ontstaan in de kelder, hieronder een lijst:
Vraag vrijblijvend een afspraak voor uw gratis vochtdiagnose →
Door veel regen stijgt het grondwaterpeil en stijgt ook de druk van het water rondom je kelder. Door het hoge grondwaterpeil kun je last krijgen van optrekkend vocht in je kelder. Hoe weet of het grondwaterpeil de oorzaak is? Je ziet dat aan vochtplekken op de muur, deze hebben allemaal ongeveer dezelfde hoogte (namelijk die van het grondwaterpeil. De plekken zijn dus vaak laag op grondwaterniveau. Een fundering die verouderd is kan het grondwater niet absorberen en is meestal ook niet voorzien van een waterkering, vervolgens ontstaat het optrekkend vocht in combinatie met de waterdruk van het grondwater.
Indien de wanden of vloer van de kelder poreus zijn is de kans op lekkage heel groot. De poreusheid ontstaat door veroudering of in ergere gevallen door trillingen zoals een aardbeving. Door de scheurtjes, kiertjes en gaatjes in de wand en of de vloer trekt regenwater de kelder in.
Het kan ook zijn dat je een lekkende buis hebt die verbonden is aan het riool of de waterleiding. Een lekkage als deze veroorzaakt als snel veel water en moet grondig aangepakt worden. Soms is het lastig om zo’n lek te vinden, als de buis verwerkt is in de muur, de vochtvlekken komen niet meteen aan het licht omdat het sijpelen van water uit een buis soms langzaam gaat en niet direct op de muur zichtbaar is. De waterschade vindt plaatst terwijl je het niet merkt en wordt alsmaar groter en groter. Op het moment dat het zichtbaar is op de muur is snelle actie vereist want de schade kan erger zijn dan je denkt.
Op zoek naar een oplossing voor water in de kelder? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Kelders hebben vaak te kampen met vocht in de kimnaad; de verbindende naad tussen de muur en de vloer. Een zwakke kimnaad is herkenbaar door water op de vloer die uit de verbinding tussen vloer en wand lijkt de komen. Een zwakke kimnaad kan ontstaan doordat beton krimpt tijden het drogen. Er ontstaat dan een kleine ruimte tussen de wand en de vloer waardoor water naar binnen kan sijpelen.
Een andere mogelijkheid van water in de kelder is door oneffenheden in het beton. Als het beton niet goed gemixt is kan op de plek waar het cement en zand niet goed gehecht zijn een zwakke plek ontstaan in het beton, dit noemt met ook wel een grindnest omdat op die plek het grind nog zichtbaar is. Deze plek is poreus en daardoor kan er water naar binnen komen.
Doordat er te weinig of geen ventilatie is in de kelder kan er vocht condenseren op de muren. Het vocht in de kelder kan nergens heen en blijft hangen in de kelder. In de kelder is geen raam dat je open kunt zetten. In de kelder is daardoor geen frisse lucht en het aanwezige vocht blijft op dezelfde plek waardoor het gaan condenseren. Door het gebrek aan ventilatie en de hoge luchtvochtigheid van de kelder zal de condensatie groeien en het vochtprobleem steeds groter kunnen worden.
Door de oorzaak van het vocht aan te pakken, zorgen wij ervoor dat uw kelder gegarandeerd geen schade meer ondervindt van vocht en vochtproblemen. Contacteer ons voor een totaal vrijblijvende en gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar