Schimmel komt juist in badkamers veelvuldig voor. De badkamer is veruit de meest natte ruimte in een woning, waardoor het vochtgehalte ideaal is voor de aangroei van schimmel. Mits u hier niets tegen doet natuurlijk!
Een mechanisch ventilatiesysteem rekent in veel gevallen direct af met de hoge luchtvochtigheid die hiervoor zorgt. In ieder geval bieden wij u in dit artikel meer informatie over schimmel in de badkamer, hoe u dit herkent en kunt verwijderen.
De badkamer wordt vaak blootgesteld aan vocht en water. U neemt dagelijks een douche of bad en indien u met meerdere gezinsleden bent, zal het aantal uur per dag dat de badkamer vochtig is in rap tempo oplopen. De lucht bevat dan veel waterdamp, die gemakkelijk tegen koude oppervlakken zoals muren kan condenseren.
U kunt dit altijd goed zien na een douche, wanneer de spiegel en vaak ook ramen beslagen zijn. Nu zijn gladde oppervlakken zoals een spiegel niet direct een probleem, die neemt u zo af met een doekje. De muren en het plafond zijn echter een heel ander verhaal. Blijven deze lang vochtig? Dan kunt u na verloop van tijd vrijwel zeker schimmelgroei verwachten.
Last van vocht in huis? Vraag een gratis diagnose aan 0800/61.667
Indien u schimmel in uw badkamer heeft, dan zult u een aantal dingen moeten doen. Allereerst natuurlijk de schimmel verwijderen en de oppervlakken reinigen. Maar u zult ook de oorzaak dienen te achterhalen, zoals hierboven al aangestipt betreft dit vaak condens. Het installeren van een ventilatiesysteem kan dan een uitstekende oplossing zijn.
Voor het verwijderen van schimmel kunt u tegenwoordig terecht bij vrijwel elke winkel, zelfs de supermarkt. Er zijn veel verschillende schimmeldodende middelen te verkrijgen, let er wel op dat deze bijtend kunnen zijn. Draag in ieder geval altijd handschoenen en een mondkapje, wanneer u de schimmel gaat wegpoetsen. Een prima alternatief voor schimmeldodende middelen is een mengsel van soda of bleekwater.
Wanneer u de muren en het plafond gaat reinigen, maak dan het middel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voor een soda middel kunt u ongeveer 7 tot 10 gram soda voor een liter water hanteren. Maak de muren met een spons nat hiermee, laat het intrekken en pak dan een harde borstel om alles weg te poetsen. Wanneer het erg moeilijk gaat met soda, dan is bleekmiddel ook nog een optie.
Kitranden zijn ietwat moeilijker aan te pakken, omdat het materiaal zacht is en in hoekjes zit. Het beste is een bleekmiddeloplossing van ongeveer 25 milliliter met één liter water. Doe dit in een plantenspuit en spuit het op alle door schimmel aangetaste kitranden. Laat dit zeker een aantal uren intrekken en probeer het dan met heet water goed weg te spoelen.
Nadat u de schimmel verwijderd heeft, zal natuurlijk het onderliggende vochtprobleem moeten worden aangepakt om écht van de schimmel en het vocht af te zijn. In de badkamer bent u vrijwel altijd beter af met een ventilatiesysteem, dat zorgt voor een continu aan- en afvoer van frisse en droge lucht.
Waterdicht-Vochtbestrijding kan u uitstekend adviseren op dit gebied en het door u gewenste systeem vakkundig installeren. Contacteer ons gerust voor meer info!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar