Het coronavirus heeft de afgelopen maanden voor een wereldwijde crisis gezorgd. Tot op heden dienen we allemaal afstand van elkaar te houden en is de maatschappij nog steeds niet naar de normale staat teruggekeerd. Mensen stellen natuurlijk ontzettend veel vragen, aangezien niemand graag ziek wil worden.
Is het virus bijvoorbeeld overdraagbaar door vocht in huis? Of is het sneller overdraagbaar wanneer de relatieve luchtvochtigheid erg hoog is? In dit artikel lichten wij wat meer informatie toe over het coronavirus en de kans op besmetting door vocht in huis.
Het coronavirus wordt geclassificeerd als een zogeheten ‘zoönotisch virus’. Dit houdt in, dat het kan worden overgedragen van zowel mens op mens, als dier op mens. Zodra een persoon dit virus eenmaal heeft, dan kan hij of zij dit dus ook overdragen op anderen.
De besmetting geschiedt via de lucht, namelijk door middel van kleine waterdruppeltjes. Een beetje zoals condens.
Wanneer u hoest of niest, kan het virus dus in de lucht terecht komen. Daarom wordt ook aangeraden om in uw elleboog te hoesten of niezen, zodat u in ieder geval het risico verkleint dat een ander de lucht direct inademt. Daarnaast is het van belang om een goede hygiëne te betrachten en vaak uw handen te wassen, zodat kleine deeltjes niet meer kunnen worden overgedragen.
De vochtdruppels waarmee het virus kan worden verspreid kunnen maximaal twee meter door de lucht zweven, voordat de druppels neervallen. Daarna kunnen de druppeltjes op objecten terechtkomen.
Door niet in uw hand te niezen of hoesten en uw handen te wassen, verkleint u het risico dat het virus op een oppervlak kan blijven zitten. De kans is relatief klein dat u op die manier een ander besmet, maar wel aanwezig.
Wanneer deze kleine druppels op oppervlakken en objecten terecht komen, dan meent men dat het nog enkele uren mogelijk is om besmet te raken. Soms kan dit nog iets langer zijn, zoals een hele dag. Hier zijn wel bepaalde omstandigheden voor nodig. Dit houdt in dat de temperatuur in de bewuste ruimte niet te hoog is, daarnaast dient er ook sprake te zijn van een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60%.
Indien de luchtvochtigheid in uw woning tussen de bovengenoemde waarden ligt en er dus geen vochtprobleem is, dan is er eigenlijk sprake van een optimale relatieve luchtvochtigheid. Ligt de luchtvochtigheid hoger? Dan leidt dit niet automatisch tot een hogere kans op besmetting.
Iets dat eventueel wel mogelijk is, is dat de druppeltjes met het virus langer in de lucht kunnen blijven circuleren en overleven. Zorg er dus altijd voor dat elke ruimte binnenshuis goed geventileerd is en houdt uw woning ook goed droog en schoon.
Op zich is er dus vooral een indirect besmettingsgevaar door vocht in huis. Maar vochtproblemen kunnen natuurlijk ook wel andere gezondsheidsklachten in de hand werken aan de luchtwegen en aandoeningen zoals astma verergeren. Het laatste wat je dan wil, is ook een verhoogd risico op COVID-19 oplopen. Dus toch best die vochtproblemen aanpakken indien ze aanwezig zijn.
Waterdicht Vochtbestrijding kan u helpen met het beoordelen van uw woning op vochtproblemen, daarnaast kunnen wij ook voor u nagaan of de luchtvochtigheid binnenshuis op een gezond peil is. Wilt u meer weten over onze diensten? Neem dan zeker eens contact met ons op.Wij helpen u graag verder met een vrijblijvende vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar