Vochtbestrijding bij oudere gebouwen kan een complexe taak zijn vanwege de specifieke uitdagingen die deze gebouwen met zich meebrengen. Het is belangrijk om daarover na te denken vooraleer je met vochtbestrijding begint. Hieronder gidsen we je door vochtbestrijding bij oudere woningen en vertellen we je over de specifieke uitdagingen en hoe je ze kan aanpakken.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Moderne gebouwen zijn doorgaans voorzien van waterdichtingsmembranen om vochtinfiltratie te voorkomen. Die zogenaamde waterkeringen bevinden zich bij de funderingen en tussen de eerste bakstenen. Bij oudere gebouwen kunnen die membranen echter ontbreken of beschadigd zijn, waardoor vocht gemakkelijker kan binnendringen.
Oudere gebouwen kunnen ook te maken krijgen met funderingsproblemen naarmate de tijd verstrijkt. Als de fundering beschadigd raakt, kan het grondwater gemakkelijker door de muren omhoog trekken, wat leidt tot vochtige muren.
Dat soort opstijgend vocht is het vaakst voorkomende vochtprobleem bij oudere woningen en een uitdaging waar we flink wat ervaring mee hebben. De oplossing is eenvoudig: het water mag zich niet langer een weg naar boven kunnen banen. Dat kan in het beste geval met een muurinjectie. Er wordt dan een vochtwerend middel onderaan de muren geïnjecteerd in de bakstenen. Dat middel droogt uit en vormt een nieuwe, waterdichte barrière. Is dat niet voldoende, dan moeten we moderne waterdichtingsmembranen, zoals bitumen of kunststofmembranen, opnieuw aanbrengen. Daar komen wel flink wat werken bij kijken.
Oudere gebouwen zijn vaak gebouwd met bouwmaterialen die minder waterbestendig zijn dan moderne materialen. Oude bakstenen, kalkmortel of pleisterwerk kunnen na verloop van tijd poreus worden en water absorberen, wat vochtproblemen kan veroorzaken.
Het herstellen of vervangen van beschadigde bouwmaterialen kan helpen om de waterbestendigheid te verbeteren. Wil je geen bakstenen vervangen, dan kunnen we in bepaalde gevallen een waterafstotende coating aanbrengen op de poreuze oppervlakken.
Oude gebouwen hebben vaak beperkte of onvoldoende ventilatiemogelijkheden. Onvoldoende luchtcirculatie kan vochtige lucht binnen het gebouw opsluiten, wat leidt tot condensatie. De oude woningen wordt dan dus langs binnen door vocht beschadigd. Dat soort condensatievocht brengt zo goed als altijd schimmels met zich mee. Dit kan vooral gebeuren bij het na-isoleren en luchtdicht maken van bestaande woningen als renovatiewerken.
Het verbeteren van de ventilatie kan door ventilatieopeningen of mechanische ventilatiesystemen te installeren. Zo is de luchtkwaliteit altijd in orde en wordt vochtige lucht afgevoerd. Er kunnen zich dan geen condensatieplekken meer vormen. Vochtwerende verf op muren en plafonds kan ook helpen om vochtproblemen te verminderen.
Gevels zien af na jarenlange blootstelling aan water aan wind. Bakstenen worden poreus, nemen makkelijker water op en zullen na verloop van tijd ook afbrokkelen. Zo kunnen er barstjes en scheurtjes ontstaan waarlangs regenwater naar binnen kan sijpelen. In de winter bevriezen die wateraders, zet het water uit en worden de barsten alleen maar groter. Voor voegen geldt hetzelfde.
Denk je dus aan vochtbestrijding in een ouder pand, dan moet je ook de gevel controleren en onder handen nemen. Herstel de barstjes en scheurtjes, vervang eventuele bakstenen of voegen en laat een hydrofuge uitvoeren. Onze experten brengen dan een waterafstotend middel aan op de oude gevel die het geheel waterdicht maakt. Zo ben je beschermd tegen doorslaand vocht.
Bij oudere gebouwen is het belangrijk om rekening te houden met de historische waarde en het behoud van originele kenmerken en materialen. Dit kan de aanpak van vochtproblemen bemoeilijken, aangezien moderne waterdichtingstechnieken mogelijk niet compatibel zijn met de indeling en het historische karakter van het gebouw. Er is doorgaans wel altijd een oplossing, mits enige creativiteit. We komen graag langs om de mogelijkheden te onderzoeken.
Bij het werken aan oude gebouwen kunnen er bovendien juridische en vergunningsbeperkingen zijn vanwege de historische waarde van het gebouw. Die beperkingen kunnen van invloed zijn op de soorten vochtbestrijdingsmethoden die kunnen worden toegepast.
Wil je vocht bestrijden in een beschermd pand? Dan is het belangrijk om na te gaan wat allemaal mogelijk is met lokale instanties. Zij zijn op de hoogte van juridische vereisten.
Het is essentieel om een grondige inspectie uit te voeren en een ervaren professional te raadplegen bij het aanpakken van vochtproblemen in oudere gebouwen, rekening houdend met hun specifieke kenmerken en uitdagingen. Een holistische aanpak waarbij zowel het vochtprobleem als de historische waarde van het gebouw in overweging worden genomen, is noodzakelijk voor een succesvolle vochtbestrijding bij oudere gebouwen.
Bij Water-Dicht Vochtbestrijding kan je terecht voor een professionele aanpak van vochtproblemen in oude woningen. We kennen de uitdagingen die vaak gepaard gaan met vochtbestrijding in oudere woningen en garanderen een succesvolle aanpak. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar