Heb je last van vochtproblemen in een appartement? Dan kunnen er heel wat zaken aan de basis daarvan liggen. In die zin is een flatgebouw ook complexer dan een gewone vrijstaande woning of rijhuis. Wanneer er meerdere appartementen zijn, kan het onderliggend probleem misschien zelfs niet aan jouw appartement liggen, maar bij één van je buren of zelfs aan het gebouw in het algemeen. In dit artikel vertellen we iets meer over vocht in een appartement, wat je kan doen en wie in welke situatie verantwoordelijk is.
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Bij een vochtprobleem in een appartement is het eerst en vooral belangrijk om na te gaan wat precies het vochtprobleem veroorzaakt. Door zo’n vochtprobleem zal je niet alleen last krijgen van een hoge luchtvochtigheid in huis en vochtplekken, maar ook schimmels. Bovendien kan je op langere termijn zelfs gezondheidsklachten ontwikkelen zoals allergieën of infecties aan de luchtwegen.
Vochtproblemen die vaker voorkomen zijn doorslaand vocht, condensatie en lekkages. Bij doorslaand vocht zijn de muren te poreus of te oud geworden en bij hevige regenval water laten ze meer en meer vocht door, met alle gevolgen vandien. In geval van condensatie is er een verluchtingsprobleem en zal je dus moeten zorgen voor meer ventilatie in de ruimte in kwestie.
Heb je geen optie om te ventileren of doe je dit al, maar is dit niet voldoende? Dan zal je op zoek moeten gaan naar andere ventilatie-oplossingen. Daarnaast kan je ook door brute pech last hebben van een lekkage die dan weer vochtplekken maakt op de muren.
In geval van een vochtprobleem kan je vriendelijk bij je buren aankloppen vragen of zij ook last hebben van hetzelfde vochtprobleem. Wanneer dat het geval is, kan je met een goede overeenkomst besluiten om de kosten te delen of elkaar te helpen indien nodig.
Maar wat als je huurt, wie is er dan verantwoordelijk? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan hoe het vochtprobleem is ontstaan. Is het vochtprobleem er gekomen door bepaalde gebreken aan het pand zelf? Dan zal de verhuurder voor de kosten moeten opdraaien. Dit komt vaak voor bij problemen zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht en lekkages.
De eigenaar moet namelijk zijn eigendom onderhouden en laten renoveren wanneer dit nodig is. Doe die dit niet, dan moet hij voor de kosten betalen als er een probleem optreedt. Wanneer moet jij als huurder de rekening wel betalen? Als het gaat om vochtproblemen die duidelijk door jou zijn veroorzaakt. Denk aan condensatie door te weinig ventileren of natte muren doordat het bad is overgelopen, etc.
Dan zal je zelf voor de kosten moeten opdraaien en zal je het ook zelf moeten laten repareren.
Wil je graag dat er een expert naar kijkt vooraleer je verdere stappen onderneemt? De vochtspecialisten van Waterdicht Vochtbestrijding komen graag bij je langs om de situatie te bekijken en oplossingen aan te reiken. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak vandaag nog een afspraak.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar