In de winter willen we allemaal graag leven in een droog en warm huis. Maar juist met zo’n koude temperaturen is de kans op vochtproblemen helaas net iets groter dan normaal. Je zal namelijk vooral sneller last hebben van condensvorming en ook je gevel kan ernstig afzien bij vrieskou in combinatie met winterse neerslag. Hoe kan je winterse vochtproblemen herkennen en wat kan je ertegen doen?
Bij condens zal de warme, vochtige lucht binnenshuis zich nestelen op de koude oppervlakken in je woning zoals de muren, vloeren, ramen of zelfs koude bruggen. Wanneer er onvoldoende verlucht wordt en de vochtige lucht dus geen kans heeft om weg te glippen, zal de luchtvochtigheidsgraad in huis aanzienlijk stijgen en dus oppervlaktes zoals muren en vloeren bevochtigen.
Heb je houten onderdelen in je woning staan? Dan zijn deze ook in gevaar en kan je te maken krijgen met houtrot. Dit heeft dan weer ook een negatieve invloed op de constructiebouw van je woning.
Hoe kan je zeker weten dat je last hebt van condens in je woning? Condensvorming kan in de eerste plaats zorgen voor een muffe, vochtige onaangename lucht. Door de grote hoeveelheid vocht zal je behang ook na een tijd loslaten, je pleisterwerk kan gaan afbrokkelen en je verf kan gaan afbladderen. Op lange termijn zullen schimmels ook een plekje vinden in je woning.
Niet alleen condens, maar ook doorslaand vocht kan je woning vochtschade opleveren. Doorslaand vocht komt meestal doordat de buitenmuren hun bescherming hebben verloren en dus poreuzer zijn geworden. Ook scheurtjes en barstjes kunnen vocht doorlaten en binnenshuis schade toebrengen.
De zichtbare symptomen van doorslaand vocht zijn over het algemeen heel vergelijkbaar met die van condensvorming. Bij dit vochtprobleem zullen er echter eerst wel vochtige plekken op de buitenmuren ontstaan en zal het probleem zich daarna verder manifesteren op de muren binnenshuis.
Het belangrijkste advies dat we je kunnen meegeven? Zorg voor voldoende ventilatie! In de winter kan dit natuurlijk veel minder evident zijn, maar het blijft toch belangrijk om regelmatig je woning te ventileren. Heb je niet genoeg mogelijkheden om te ventileren in bepaalde ruimtes? Dan kunnen mechanische ventilatiesystemen wel dienen.
Doorslaand vocht kan je vermijden door je gevel regelmatig te laten checken op scheurtjes, barstjes en porositeit. Je kan ook je gevel tijdig laten impregneren met een vochtwerend middel, waardoor je aanzienlijk minder kans hebt op vochtschade.
Blijk je toch last te hebben van condens, doorslaand vocht of een ander vochtprobleem? Laat dan zo snel mogelijk een vochtexpert ter plaatse komen om de situatie te bekijken en oplossingen te bedenken. Onze specialisten van Waterdicht vochtbestrijding komen dit met plezier voor je doen!
We komen langs, bekijken het probleem en zoeken naar een mogelijke oplossing. Samen met jou bespreken we het plan van aanpak.
Heb je vragen over vochtproblemen? Bel ons vandaag nog en wij beantwoorden ze onmiddellijk! Wil je graag een afspraak maken? Contacteer ons nu en we komen zo snel mogelijk bij je langs.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar