Condensvorming is minder onschuldig dan het lijkt. Condens kan namelijk vochtproblemen in je woning veroorzaken. De beste manier om condens tegen te gaan, is door goed te isoleren. Je leest hier hoe je condens kan voorkomen na het isoleren van je woning.
Condensvorming is onvermijdelijk, maar daarom niet onschadelijk. Condens lijkt misschien onschuldig, maar kan wel degelijk problemen met zich meebrengen in een woning. Wanneer condens neerslaat op muren en plafonds kan het daar vochtplekken veroorzaken. Dat vocht kan niet alleen het bouwmateriaal aantasten, maar ook schimmels met zich meebrengen. Je woning heeft dan te kampen met vochtproblemen.
Vochtproblemen moeten altijd snel aangepakt worden. Ook problemen die door condens optreden dus. Je zal het vocht opmerken door een muffe geur of loshangend behang. Wanneer de muur verzadigd is met vocht, kan de muur zelfs beginnen af te brokkelen. Snel handelen is dus de boodschap.
Condensatieproblemen? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Condensvorming treedt op wanneer relatief warme lucht in aanraking komt met een koude oppervlakte, in woningen zijn dat muren, plafonds of ramen. De waterdamp in de lucht koelt af wanneer het de koude oppervlakte raakt waardoor er waterdruppeltjes ontstaan.
Zones waar een groot temperatuurverschil hangt in de woning noemen we koudebruggen. Een typische koudebrug is bijvoorbeeld de spouw, de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Wanneer er zich bouwafval in de spouw bevindt, staan de binnen- en buitenmuur in verbinding en functioneert de spouw niet zoals het hoort. Het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten veroorzaakt dan condensvorming binnenin de spouw. De waterdruppeltjes stapelen zich op en veroorzaken vochtproblemen.
De problemen die condensvorming met zich meebrengen, kun je grotendeels vermijden door op een goede manier te isoleren. Zo geef je koudebruggen namelijk geen kans.
Wanneer de spouw bijvoorbeeld werkt naar behoren, staan de binnen- en buitenmuren niet in contact met elkaar en is er amper condensvorming. Wanneer de muren, het plafond, de ramen, de vloer en het dak goed geïsoleerd zijn, komt de warme binnenlucht niet in aanraking met koude oppervlaktes. De waterdamp in de lucht kan bijgevolg niet neerslaan en er kan geen condens optreden. Door goed te isoleren, kan je dus vochtproblemen door condens vermijden.
Je kan condensvorming dus voorkomen door te isoleren. Toch betekent het niet dat elk goed geïsoleerd huis even goed bestand is tegen condensvorming. Daarom geven we je nog twee praktische tips mee om condens te voorkomen met isolatie.
Wanneer je een plat dak isoleert langs binnen, maak je geen schijn van kans tegen condensproblemen. Het dampscherm is dan namelijk moeilijk te plaatsen en je kan de isolatie moeilijk naadloos aansluiten met de woning.
Wanneer je een muur isoleert langs de binnenkant, laat je ruimte voor condens. Daarom is het erg belangrijk om een dampscherm te plaatsen om ervoor te zorgen dat de waterdamp niet door de isolatielaag kan dringen. Plaats het dampscherm aan de warme kant van de isolatie.
Condensvorming veroorzaakt vochtproblemen. Je zal niet zozeer de condens zelf merken, maar wel de gevolgen van de bijhorende vochtproblemen. Condens herken je aan de volgende signalen:
De beste manier om structurele condensproblemen te vermijden, is door de woning goed te isoleren. Ook daarna kan je condens, en de bijkomende vochtproblemen, vermijden. Dat doe je door goed te ventileren.
Wanneer je een warme douche genomen hebt of een uitgebreide maaltijd bereid hebt, zal je ongetwijfeld condens opmerken. Als je daarna de vochtige badkamer goed laat ventileren, hoeft dat niet voor problemen te zorgen.
Ventileren kan je op een natuurlijke of mechanische manier. Heb je een raam in de badkamer, dan kan je even verluchten om de condens weg te krijgen. Wil je condensproblemen systematisch voorkomen, dan is een mechanisch ventilatiesysteem de oplossing. De hele woning wordt dan continu geventileerd zonder dat er warmte verloren gaat.
Om erachter te komen hoe je condens na het isoleren kan weghalen, kan je bij Waterdicht Vochtbestrijding een geheel vrijblijvende vochtdiagnose aanvragen. Wij komen dan bij je langs om de situatie te inspecteren. Daarna geven we een gepersonaliseerd advies en we maken een actieplan op.
Zo is en blijft je woning bestand tegen condensatie en hoef je je nooit meer zorgen te maken over vochtproblemen die te wijten zijn aan condens. Contacteer ons vrijblijvend voor een plaatsbezoek.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar