Wateroverlast in de kelder is een nachtmerrie voor huiseigenaren. Een kelder die onder water staat, kan je niet meer gebruiken en kan ook schade aan de structuur van je woning veroorzaken. Dat vocht moet dus weg. Maar nog belangrijker: ook het onderliggende vochtprobleem moet volgens de regels van de kunst aangepakt worden. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.
Wateroverlast in de kelder kan verschillende oorzaken hebben. Het begrijpen van die oorzaken is de eerste stap om het probleem op te lossen en te voorkomen.
Grondwater kan een groot probleem vormen, vooral in gebieden met een hoge waterstand. Wanneer het grondwaterniveau stijgt, kan het water door de keldermuren of vloer naar binnen sijpelen. Dat gebeurt vooral in oudere woningen met verouderde funderingen en muren. Het is een typisch probleem na zware regenval. Woningen die op een kleigrond staan zijn gevoeliger voor vochtige kelders dan huizen op een zanderige ondergrond.
Scheuren in de fundering of keldermuren laten vanzelfsprekend water door. Die scheuren kunnen ontstaan door verzakkingen van de grond, slijtage door de jaren heen, of slecht onderhoud. Water vindt altijd zijn weg naar binnen zelfs door de kleinste openingen.
Verstopte of beschadigde afvoersystemen kunnen leiden tot wateroverlast in de kelder. Dan is er niet noodzakelijk sprake van een vochtprobleem, maar moet de oorzaak natuurlijk wel aangepakt worden. Eenmaal het lek gedicht is, kan de kelder uitdrogen.
Als je kelder onder water staat, is het cruciaal om snel en doordacht te handelen. Je moet niet alleen op korte, maar ook op lange termijn denken.
Probeer zo snel mogelijk de oorzaak van het waterprobleem vast te stellen. Is het een lek in een leiding? Komt het water door de muren of de vloer naar binnen? Door de oorzaak te identificeren, kun je de juiste stappen nemen om verdere schade te voorkomen. Sluit altijd eerst de elektriciteit af in de kelder vooraleer je de natte ruimte betreedt.
Het wegpompen van het water is de logische volgende stap. Dat kan met verschillende types pompen. Bij Water Dicht Vochtbestrijding beschikken we over professionele materialen die je kelder snel terug leeg pompen.
Hoe doen we dat? Er zijn twee populaire behandelmethodes.
Bij een kelderdichting pompen we de kelder eerst leeg en daarna bedekken we de keldervloer en de muren met verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel. Tussen elke laag wordt een fixeerlaag aangebracht. Het resultaat is bijzonder efficiënt: water kan niet langer in je kelder komen. We creëren als het ware een nieuwe kelder binnenin de oude. Daarom wordt deze behandeling ook wel een kelderbekuiping genoemd.
Staat er vaak water in de kelder en woon je in een gebied met een hoge grondwaterstand? Dan is het mogelijk beter om een kelderdrainage te laten uitvoeren. We bedekken de kelder dan langs binnen met noppenmembranen die het binnensijpelende water afvoeren naar een centraal pompsysteem. Het geheel wordt netjes verstopt achter een nieuwe keldervloer en nieuwe keldermuren. Zo kan je de kelder terug gebruiken zoals vroeger, zonder bang te moeten zijn voor vocht.
Nadat het vochtprobleem verholpen is, moet de kelder goed uitdrogen om schimmelvorming te voorkomen. Gebruik eventueel ventilatoren en zorg voor goede ventilatie door ramen en deuren te openen. Dit proces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de vochtigheidsgraad.
Preventie is de beste manier om te voorkomen dat er opnieuw plassen water in je kelder verschijnen. Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Controleer of je regenpijpen en goten in goede staat verkeren en vrij zijn van verstoppingen. Zorg ervoor dat het regenwater van je dak goed wordt afgevoerd naar een locatie die weg is van de fundering van je huis.
Inspecteer regelmatig je keldermuren en -vloer op scheuren en dicht gaten in de keldervloer of -muren zodra je ze opmerkt. Kleine scheuren kunnen worden gerepareerd met waterdichte kitten of mortel. Voor grotere scheuren is het raadzaam om een professional in te schakelen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe minder kans op wateroverlast in de kelder.
Wateroverlast in de kelder kan snel voor grote problemen zorgen, maar met de juiste stappen kan je de schade beperken en toekomstige problemen voorkomen. Het is essentieel om de oorzaak van het probleem vast te stellen, snel te handelen bij wateroverlast, en preventieve maatregelen te nemen eenmaal het vocht verjaagd is.
Water Dicht Vochtbestrijding staat klaar om je te ondersteunen bij al je vochtproblemen. Samen houden we je kelderruimte droog! Neem snel contact met ons op.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar