Sommige woningen kunnen na verloop van tijd te maken krijgen met allerhande vochtproblemen. Eén van de meest voorkomende vochtproblemen is opstijgend vocht. Zoals de naam al zegt, gaat het in dit geval om vocht dat via de wanden van uw woning steeds verder omhoog stijgt. Hoe dit mogelijk is? Een huis kan op diverse manieren in aanraking met vocht komen, vaak gebeurt dit allereerst in de wat lager gelegen etages of een eventuele kelderruimte.
Wanneer er na een tijdje een grote hoeveelheid vocht in uw wanden en plafonds is binnengetreden, raken deze oppervlakken verzadigd. Als gevolg hiervan zal het vocht stijgen naar hoger gelegen verdiepingen, waar het veel meer ruimte heeft om zich wederom te hechten aan de nog droge oppervlakken. Zo kan het dus gebeuren dat u bijvoorbeeld te maken krijgt met vocht in de kelder, wat vervolgens ontaardt in opstijgend vocht indien u niks aan het probleem doet.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen opstijgend vocht? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Opstijgend vocht is altijd een secundair gevolg van een primair vochtprobleem. Dit primaire vochtprobleem kan meerdere oorzaken hebben, zoals de eerder genoemde vochtproblemen in een kelder of kruipruimte. Omdat deze ondergrondse ruimten veelal al gevoeliger zijn voor vocht dan hoger gelegen etages, is het verstandig hier waakzaam voor te zijn. Heeft u een kelder, controleer dan regelmatig of u aanwijzingen kunt vinden aangaande de aanwezigheid van vocht.
Naast vochtproblemen in de kelder, kan opstijgend vocht ook voorkomen door het ontbreken van een waterkering. Dit is een drainagesysteem dat ervoor zorgt, dat vocht niet uw woning kan binnentreden. Meestal kunt u dit vinden op de plek waar uw woning contact maakt met de grond. Is de waterkering verouderd, reikt het pleisterwerk op uw muren tot onder de waterkering (overbrugging) of is een waterkering zelfs helemaal niet aanwezig, dan zal vocht gemakkelijk uw woning binnentreden.
Naast bovengenoemde oorzaken, verdient het ontbreken van een ventilatiesysteem ook zeker een vermelding. Een ventilatiesysteem zorgt namelijk voor een continu aan- en afvoer van frisse en droge lucht, terwijl vochtige lucht tegelijkertijd wordt afgevoerd. Met name in een kelder kan een ventilatiesysteem vele vochtproblemen voorkomen. Daarnaast zal een ventilatiesysteem ook het proces van opstijgend vocht kunnen vertragen, het heeft dus een dubbele preventieve werking.
Allereerst dient u dus goed te letten op de mogelijke aanwezigheid van de bovenstaande vochtproblemen. Deze kunnen immers opstijgend vocht veroorzaken. Daarnaast kunt u letten op een aantal algemene signalen, zoals vochtige plekken op de muur, loslatend behang, loslatende verflagen, bruine vlekken op pleisterwerk en afbrokkelende pleisterlagen. Een ietwat muffe geur in huis is doorgaans ook een duidelijk teken van vochtproblemen. Indien u één of meerdere van deze signalen herkent, kan er inderdaad sprake zijn van opstijgend vocht.
Helaas zijn veel kenmerken van verschillende vochtproblemen redelijk gelijk aan elkaar. Het is dus niet altijd even makkelijk om de verschillende oorzaken van elkaar te onderscheiden. Denkt u dat er bij u in huis wel het één en ander aan de hand kan zijn, dan raden wij u ten zeerste aan een expert in te schakelen om de situatie nader te inspecteren.
Water Dicht Vochtbestrijding kan u in zo’n situatie uitstekend verder helpen door middel van onze vrijblijvende vochtdiagnose. Dit betreft een uitgebreid onderzoek waarin we tot op de bodem uitzoeken wat er aan de hand is in uw woning, hoe dit is ontstaan en natuurlijk ook, hoe we dit voor u zo snel mogelijk op kunnen lossen. Contacteer ons daarom vandaag nog om een afspraak in te plannen!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar