Het gebeurt wel eens: bij hevige regenval of tijdens vorstperiodes kan het vocht zich een weg banen in je muren en niet alleen je muren, maar ook je binnenmuren of zelfs je bouwstructuur beschadigen. Gelukkige kunnen vervelende en schadelijke vochtproblemen vermeden worden! Hoe je je woning hiervoor beschermt lees je hieronder.
Last van vocht in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Neerslag en vocht kunnen op verschillende manieren je woning binnendringen en je vochtproblemen kunnen dus enkele verschillende oorzaken hebben. Wanneer hevige regenval je woning beschadigt, gaat dit om doorslaand vocht of ook wel eens neerslagschade genoemd.
Doorslaand vocht begint meestal iets hoger op de muur. De Gevolgen? Je verf gaat afbladeren, je behang komt los, er gaat zich schimmel vormen op de muren en ook je stucwerk gaat afzien. Als je het ver laat komen kunnen ook je meubels of andere objecten in je huis afzien van het vocht en misschien onomkeerbare schade oplopen. Je kan doorslaand vocht heel goed herkennen: wanneer er zich grote vochtplekken vormen op de buitenmuren, moet je zeker actie ondernemen en dit vochtprobleem laten behandelen. Ook kan je metselwerk scheuren of zal er mos op de voegen of de muur zelf verschijnen. Dit zijn allemaal tekenen dat je muren te lijden hebben onder vochtproblemen en neerslagschade.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen doorslaand vocht? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Wat is de onderliggende oorzaak van doorslaand vocht of neerslagschade? Het kan helaas zijn dat je muren (als je een oudere woning hebt), poreuzer zijn geworden en dus makkelijker vocht doorlaten. Bij hevige regenval heb je dan dus veel kans dat vocht in de muren trekt. Maar ook bij een beschadigde muur kan dit snel gebeurd zijn, dus lat een muur die schade heeft niet zomaar staan, dit kan immers de voorbode van nog veel meer (vocht)schade zijn. Een muur die veel blootgesteld is aan directe regenval zal al sneller vocht opnemen dan een muur die geen directe regenval en neerslag moet verwerken. Het is daarom altijd een goed idee om muren die veel directe neerslag hebben te laten behandelen met hydrofuge of gevelbescherming. Zo wordt er een extra onzichtbare beschermlaag op de gevel aangebracht waardoor vocht veel minder kans heeft om in de muur binnn te dringen.
Natuurlijk hoeft een vochtprobleem aan je muren niet persé te maken te hebben met doorslaand vocht. Je kan bijvoorbeeld ook een lekkende dakgoot hebben of er kan sprake zijn van een constructiefout. Dit zijn problemen die je perfect kan bekijken met een dakwerker, aannemer of loodgieter.
Hoe vermijd je dit probleem of hoe kan je doorslaand vocht behandelen? Het specifieke laat je beter detecteren door een expert. Zij herkennen de problemen in één oogopslag en weten dus direct wat te doen. Er zijn enkele manieren om je muren te beschermen tegen vocht:
Last van neerslagschade op je buitenmuren en wil je graag dat een expert hiernaar komt kijken? Wij komen graag bij langs om de situatie te bekijken en oplossingen aan te reiken. Samen bespreken we de mogelijke oplossingen. Bel ons nu om een afspraak te maken of voor vrijblijvend advies.
- Wat is doorslaand vocht? - Hoe ontstaat doorslaand vocht? - Is doorslaand vocht gevaarlijk? 4 gevolgen - Hoe doorslaand vocht behandelen? - Hoeveel kost een behandeling tegen doorslaand vocht?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar