Vocht bestrijden kan op heel wat verschillende manieren. Er zijn dan ook erg veel vochtbestrijdingsproducten op de markt. Welk middel je gebruikt, hangt af van de oorzaak en de omvang van het vochtprobleem. En natuurlijk geldt dat je de vochtbestrijdingswerken beter overlaat aan een expert. In dit artikel maken we je wegwijs in de verschillende soorten vochtbestrijdingsproducten en we vertellen je hoe ze precies werken.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Het beste vochtbestrijdingsproduct tegen condensatie is een mechanisch ventilatiesysteem. Zo vervang je de vochtige lucht door droge buitenlucht en kan er zich geen condens vormen. Geen condensatie betekent ook geen vochtprobleem. Vooral in kelders, badkamers en andere natte ruimtes is zo’n ventilatiesysteem geen overbodige luxe.
Anderzijds kan je ook anticondensatieverf kopen. Je rolt de ‘verf’ (kleurloos) over de muren en klaar is kees. Dit product werkt isolerend en voorkomt dat er zich condens kan vormen op de muur. Het is een goed middel om vooral preventief condens te bestrijden.
Verder vind je ook nog vochtopnemers in doe-het-zelfzaken. Dat zijn zakjes die als een luchtontvochtiger werken. Je plaatst de vochtopnemer in een ruimte en laat het product zijn werk doen. Je kan het zakje daarna vochtvrij maken en terug hergebruiken. Het is eerder een hulpmiddeltje, je zal er geen structureel condensprobleem mee oplossen.
Vocht in een binnenmuur, doorgaans opstijgend vocht, behandelen we met een muurinjectie. Daarbij boren we gaten in de vochtige muur die we opvullen met een vochtbestrijdingsproduct. Dat kunnen verschillende producten zijn. We kunnen kiezen voor een injectievloeistof die drukloos geïnjecteerd wordt of een injectiegel die we injecteren met een pistool. Welk vochtbestrijdingsproduct we gebruiken, hangt af van de aard en omvang van het probleem. Beide middelen zijn bijzonder efficiënt en verjagen vocht uit de muur.
Heeft je woning te kampen met doorslaand vocht, dan moet de gevel terug vochtvrij gemaakt worden. Ook dat kan op verschillende manieren, maar in de meeste gevallen kiezen we voor een hydrofuge. Daarbij wordt een vochtbestrijdingsproduct op de gevel aangebracht, nadat eerst de nodige herstellings- en schoonmaakwerken gebeurd zijn. Een gevelimpregneermiddel is volledig transparant en verandert dus het uiterlijk van je woning niet. Een laag volstaat om je gevel tegen regen en vuil te beschermen. Bovendien ademt het impregneermiddel waardoor vocht in de bakstenen nog steeds kan verdampen. Zo vermijd je niet alleen doorslaand vocht, maar ook mossen, algen en ander vuil. Het is een uitstekend vochtbestrijdingsmiddel voor dit soort probleem.
Ligt het probleem bij de waterkering (onze experts brengen uitsluitsel)? Dan moet je denken aan een nieuwe DPC-waterkeringsfolie. Dat is een waterdichte en scheurvaste folie van kunststof die onderaan de gevel wordt aangebracht. Zo bescherm je je gevel en woning tegen opstijgend vocht. Dit soort folies hecht zich extra goed aan de stenen dankzij een gewafeld profiel; je mag er dus zeker van zijn dat je lange tijd van vocht verlost bent.
In de kelder kunnen heel wat vochtbestrijdingsproducten ingezet worden. Welk product om vocht te bestrijden je inzet, hangt af van de oorzaak van het probleem. Bij condensatie zullen we een ventilatiesysteem aanraden, mogelijk in combinatie met de anticondensverf.
Is een hoog waterpeil of een grote druk van het grondwater de boosdoener? Dan moet de kelder bekuipt worden. In dat geval gebruiken we een efficiënte cementcoating als vochtbestrijdingsmiddel. Daar brengen we verschillende lagen van aan. Het resultaat is een ondoordringbare kuip die je kelder helemaal afsluit van vocht uit de ondergrond.
Er zijn verder nog producten op de markt, bijvoorbeeld een dichtingsmiddel tegen hoge waterdruk. Dat kan acute muurlekken bestrijden. Het wordt ook gebruikt om de kimnaad te beschermen, de plek waar keldermuren en de vloer met elkaar in contact komen. Het is een middel dat snel uithardt en scheuren of barsten kan dichten. Het zet uit en vult zwakke plekjes zo helemaal op. Dit vochtbestrijdingsmiddel kan ook gebruikt worden om scheuren in een betonnen keldervloer aan te pakken.
Wil je de funderingen van je woning tegen vocht beschermen? Dan gebruiken we daarvoor een speciale, vloeibare coating. Die hecht zich, in tegenstelling tot veel andere vochtbestrijdingsmiddelen, uitstekend op een vochtige ondergrond. De poriën en scheurtjes in de funderingen worden zo gedicht en vocht wordt buitengehouden. Dit middel wordt vooral gebruikt langs de buitenzijde van de funderingen. Er zijn verschillende varianten van dit product op de markt. Ook een DPC-waterkeringsfolie is hier een optie.
Je kan zelf deze vochtbestrijdingsmiddelen gebruiken, maar fouten zijn snel gemaakt. Bovendien zijn vochtbestrijdingsproducten enkel efficiënt wanneer je ze gebruikt op de juiste manier. Een vochtige binnenmuur wordt met andere producten geïnjecteerd dan een vochtige buitenmuur. En een muurinjectie binnenshuis zal het probleem niet oplossen wanneer scheuren in de gevel hersteld moeten worden.
Een vochtwerende coating zal opstijgend vocht niet verhelpen en een kelderbekuiping zal mogelijk niet voldoende zijn wanneer de waterdruk te hoog ligt. De expertise van een ervaren vakman is daarom een echte aanrader. De vakmannen van Water-Dicht Vochtbestrijding hebben bakken ervaring en weten precies op welke manier een vochtprobleem verholpen kan worden. Bovendien kan je dan een beroep doen op garantie indien er iets fout zou gaan, wanneer je zelf klust en het vochtprobleem zo alleen maar groter maakt, ligt de rekening op het einde van de rit vele malen hoger.
Welk vochtbestrijdingsproduct je gebruikt, hangt dus af van waar het vocht zich schuilhoudt en met welk soort vochtprobleem je te kampen hebt. Opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht vereisen verschillende behandelingen. We komen je woning grondig inspecteren en geven advies op maat. Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar