Merkt u een witte waas op de muren van uw woning? Of bemerkt u de afgelopen periode ineens een witte waas op de muren? Of ziet u witte kringen, een witte uitslag of witte pluisjes? Dan is de kans reëel dat u te maken heeft met muurzouten of hygroscopische zouten.
Muurzouten worden dus ook hygroscopische zouten genoemd. Het woord hygroscopisch duidt aan dat deze zouten vocht aantrekken. Heeft u hygroscopische zouten in uw muren, dan is er doorgaans sprake van een onderliggend vochtprobleem, waardoor de zouten in de eerste plaats zijn ontstaan. Omdat muurzouten continu vocht aan blijven trekken, blijft het vochtprobleem verder bestaan.
Op zoek naar een definitieve oplossing tegen vochtproblemen? Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Uw muren kunnen na verloop van tijd gevoelig worden voor verschillende vochtproblemen. Deze vochtproblemen kunnen intern ontstaan, bijvoorbeeld door condens en condensatieproblemen, maar ook liggen aan een externe oorzaak zoals opstijgend vocht. Uw muren zullen dan niet enkel nat worden (en blijven), maar mogelijkerwijs ook verzadigd raken met bestanddelen en stofjes die in het vocht aanwezig zijn, zoals hygroscopische zouten. Hygroscopische zouten bestaan voornamelijk uit chloriden en nitraten die van nature in grondwater terug te vinden zijn. Regenwater zal automatisch ook muurzouten bevatten, die na langdurig contact met uw gevel de bekende witte waas achterlaten.
Eens er muurzouten in uw gevel en muren zitten, blijft het probleem voortbestaan, omdat de hygroscopische zouten vocht blijven aantrekken, zowel intern als extern. Uw muren en wanden blijven vochtig en nat, en zullen nooit geheel goed uit kunnen drogen.
Allereerst zorgt het onderliggende vochtprobleem in combinatie met het feit dat de zouten continu vocht aantrekken voor oppervlakken die vochtig blijven en daardoor in sterkte afnemen. Langdurige vochtproblemen hebben een sterk kwaliteitsverlies van de aangetaste materialen tot gevolg, hetgeen zeker niet bevorderlijk is voor de bouwkundige constructie van uw woning.
Daarnaast zorgen hygroscopische zouten voor onderlinge beweging tussen het metselwerk van de gevel en de pleisterlaag. Al deze materialen zijn bij aanwezigheid van muurzouten constant in beweging. Wordt dit proces niet onderbroken of gestopt, dan zullen de materialen aangetast raken en aan speling verliezen. U kunt dit onder andere waarnemen als afbladderende verf, afbrokkelende pleisterlagen en loslatend behang. Ook kan de structuur van het metselwerk veranderen. Door een vergrote porositeit gaat dit schilferen of poederen.
Hoewel hygroscopische zouten een breed assortiment aan oorzaken kunnen hebben, zijn ze gelukkig ook redelijk goed te bestrijden. Hoe dit moet gebeuren en hoeveel dit u zal kosten, is echter volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe lang heeft u al last van de vorming van muurzouten? Hoe lang speelt het onderliggende vochtprobleem al? En hoeveel schade heeft u tot en met vandaag al geleden?
Neem nu contact op met Waterdicht Vochtbestrijding. Wij komen zo snel mogelijk bij u langs om de gehele situatie aan een grondige en volledig vrijblijvende inspectie te onderwerpen.
- Wat zijn hygroscopische zouten en muurzouten? - Hoe ontstaan muurzouten en hygroscopische zouten? - Zijn muurzouten en hygroscopische zouten gevaarlijk? - Hoe uw gevel beschermen tegen hygroscopische zouten en muurzouten? - Hoeveel kost een behandeling tegen hygroscopische zouten en muurzouten?
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar