Schimmel in huis bestrijd je liever vandaag dan morgen. Het brengt gezondheidsproblemen met zich mee en tast de muren van je woning aan. Naast zwarte schimmel komt ook witte schimmel vaak voor. Maar wat is witte schimmel? En hoe bestrijd je witte schimmel? Je komt het hieronder te weten.
Last van schimmels in huis? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Witte schimmel is een soort schimmel die relatief vaak voorkomt in vochtige omgevingen in onze contreien. Het is dezelfde schimmel die vaak op rot voedsel groeit. Maar ook muren, plafonds en meubels kunnen door de witte schimmel aangetast worden.
De witte schimmel heeft, net als alle andere soorten schimmels, vocht nodig om te kunnen groeien. Dat betekent dus dat je woning met een vochtprobleem kampt. Vaak ligt condensatie aan de bron van witte schimmel (dat op zich ontstaat door een gebrek aan ventilatie), maar ook opstijgend of doorslaand vocht kunnen witte schimmel met zich meebrengen.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt. Ze veroorzaken klachten aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen. Andere symptomen zijn hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en huidirritaties.
Witte schimmels hebben schimmeldraden die behoorlijk diep binnendringen in het bouwmateriaal.
Witte schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het allergieën en astma kan veroorzaken. Het kan ook de luchtkwaliteit in uw huis aantasten en de structuur van je huis aantasten als het niet tijdig wordt verwijderd.
De diep gelegen schimmeldraden maken het moeilijk om de schimmels echt uit te roeien. Het is namelijk belangrijk om de hele schimmel weg te krijgen. Doe je dat niet en neem je enkel de witte schimmel aan de oppervlakte weg, dan is de schimmel terug voor je het weet. Daarom zijn huis-tuin-keukenmiddeltjes zoals azijn of een mengsel van soda en water niet bijzonder efficiënt.
Ze dringen niet diep genoeg door in het bouwmateriaal waardoor de schimmel vroeg of laat – en meestal is het vroeg – terug zal keren. Ook de antischimmel middeltjes die je in doe-het-zelfzaken kan kopen zijn meestal niet sterk genoeg om schimmels uit te roeien. Hoe vroeger je erbij bent, hoe groter de kans dat die middeltjes wel voldoende zullen zijn.
Eigenlijk is het grootste probleem niet de witte schimmel zelf. Een witte schimmel wijst namelijk, zoals we eerder zeiden, op een onderliggend vochtprobleem. Zolang je de oorzaak van het vocht in de muur niet aanpakt, zal ook de schimmel steeds blijven terugkeren. Het is dus de boodschap om de kern van het schimmelprobleem aan te pakken. Daarvoor nodig je een vochtexpert uit. Wat je zeker niet mag doen, is de beschimmelde muur overschilderen. Je maakt het vocht- en schimmelprobleem op lange termijn dan alleen maar erger.
De vochtexperts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag bij je langs om de precieze oorzaak van de schimmels en het vocht te achterhalen. Eenmaal we weten waar het vochtprobleem vandaan komt, kunnen we een gepast behandelplan opstellen. Elk soort vochtprobleem vraagt namelijk om een andere oplossing.
Ligt condensatie aan de bron van de witte schimmel? Dan is verluchten de boodschap. In kelders is dat helaas niet mogelijk en in badkamers, die ook vaak met schimmelproblemen krijgen te kampen, is het niet aangenaam om een raam open te zetten en de koude lucht binnen te laten. Daarom is een mechanisch ventilatiesysteem aan te raden. De vochtige lucht wordt dan continu ververst waardoor er zich geen condens – en dus ook geen witte schimmel – zal kunnen vormen.
Last van witte schimmel in huis? De experts van Water-Dicht Vochtbestrijding komen graag langs om het onderliggende vochtprobleem te analyseren en een efficiënte behandeling voor te stellen. Natuurlijk halen we ook de witte schimmel zelf weg met professionele middelen en materialen. Wil je meer informatie of een afspraak? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar