Last van vocht of water in uw kelder of kruipruimte? Heel onaangenaam! Gelukkig zijn er meerdere oplossingen die uw kelder weer vochtvrij kunnen maken. Naast het eventueel installeren van een goed werkend ventilatiesysteem, kunt u ook opteren voor het geheel waterafstotend maken van de kelder dankzij kelderdichting of kelderdrainage. Deze beide methoden hebben een bewezen waterafstotende werking en zijn daardoor allebei erg effectief. Alleen de wijze waarop uw kelder waterdicht gemaakt wordt, verschilt per methode.
Last van vochtproblemen in de kelder? Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Kelderbekuiping wordt ook wel kelderdichting genoemd. Deze methode doet wat de naam al aangeeft: uw kelder wordt waterdicht gemaakt door de plaatsing rondom van een waterdichte laag, een soort kuip.
Kelderbekuiping gebeurt in 2 fasen:
Last van vocht in huis? Vraag een gratis diagnose aan 0800/61.667
Je hebt misschien de termen stijve en soepele kelderbekuiping horen vallen. Er bestaan namelijk twee soorten kelderbekuipingen. De methode die we hierboven beschreven hebben, is de stijve kelderbekuiping. Er wordt daarbij een vochtwerend mortelpleisterwerk gebruikt. Maar het is ook mogelijk om een soepel waterdicht membraan te gebruiken in de plaats. Voor de rest bestaan er geen verschillen tussen beide kelderbekuipingen. Welke soort kelderbekuiping we aanraden, hangt onder andere af van de aard van het vochtprobleem en het bouwmateriaal van de kelder. Onze experten vertellen je er graag alles over.
Kelderdrainage zorgt ook voor een watervrije kelder, maar op een andere wijze. Waar kelderbekuiping erop gericht is vocht geheel buiten te houden, zorgt kelderdrainage voor een systeem waarbij eventueel binnentredend vocht meteen naar terug buiten wordt afgevoerd.
In de wanden van de kelder wordt een speciaal noppenmembraan aangebracht. Daaroverheen komen, net zoals bij kelderbekuiping, verstevigende lagen. Het water wordt dan via de wanden afgevoerd, onder de vloer door. Daar worden speciale leidingen aangelegd, voorzien van een waterpomp. Met behulp van de waterpomp wordt het water onder de vloer door afgevoerd en via de reguliere weg uit uw kelder gepompt. Ook deze methode zorgt voor een gegarandeerd vochtvrije kelder.
Maar wanneer kies je dan voor een kelderbekuiping en wanneer is een kelderdrainage de beste oplossing? Dat hangt vooral af van hoe ver het vochtprobleem in je kelder gevorderd is.
Het vaakst voorkomende vochtprobleem in een kelder is echter condensatievocht. En dat is niet op te lossen met een kelderdrainage of kelderbekuiping. De vochtplekken op de muur, die bijna altijd gepaard gaan met schimmels of kelderzwammen, worden dan veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Er hangt namelijk veel waterdamp in kelders die kan neerslaan op de muren.
Hoe los je dat op? Met een mechanisch ventilatiesysteem. De vochtige lucht wordt dan 24/7 vervangen door verse, droge buitenlucht.
Welke methode is nu de beste, een kelderdrainage of een kelderbekuiping? Dat hangt volledig af van jouw specifieke situatie. We komen dan je kelder grondig inspecteren en geven je advies op maat. Elk vochtprobleem is anders, ook in de kelder. Zo garanderen we het beste resultaat. Contacteer ons voor een vrijblijvende gratis vochtdiagnose.
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar