Niets zo vervelend als een vochtige kelder. Een plek die u normaliter gebruikt voor het opslaan van spullen of andere doeleinden is dan ineens niet meer bruikbaar. Waarom? Omdat het vocht in de kelder ook spullen en materialen onherstelbaar kan aantasten. Bovendien is een vochtige kelder ook niet goed voor de rest van uw woning ne uw gezondheid kan er ook nog eens onder lijden. Kortom: u heeft alle reden om zo snel als mogelijk iets aan deze situatie te doen! Een uitstekende manier om uw kelder grondig op te knappen en 100% waterdicht te maken, is kelderdichting. Dit is een redelijk ingrijpende methode, maar u bent dan wel meteen meerdere decennia voorzien van een sterke, droge en frisse kelder. In dit artikel leggen wij precies uit, hoe u een vochtige kelder kunt behandelen met kelderdichting en wat de prijzen voor kelderdichting zijn.
Vraag hier uw gratis vochtdiagnose aan →
Vocht kan op uiteenlopende manieren uw kelder binnendringen. We moeten daarbij wel het onderscheid maken tussen externe en interne vochtproblemen.
Externe vochtproblemen kunnen bestaan uit binnendringend grondwater, sijpelwater dat naar binnen stroomt en een lekkage in de buurt van de kelder kan natuurlijk ook voor de nodige ravage zorgen. Al deze soorten vocht kunnen op vrijwel elke plek een weg uw kelder in vinden, als die plek maar zwak genoeg is. Denk aan scheurtjes en barstjes in metselwerk, voegwerk en beton. Maar ook afdichtingen die niet goed waterdicht (meer) zijn, scheuren in het plafond, roosters waarlangs water naar binnen kan vloeien en ga zo maar door. Daarom is het ook zo belangrijk, om uw kelder goed in de gaten te houden op dergelijke mankementen.
Een apart vochtprobleem dat veelvuldig in kelders voor komt, betreft condensatie. Condens is een vochtprobleem dat intern ontstaat, omdat de lucht in een bepaalde ruimte teveel waterdamp bevat, zonder dat dit af kan worden gevoerd. Deze waterdamp zal dan tegen koudere oppervlakken zoals muren weer vloeibaar worden: dit proces noemt men condensatie. Omdat een kelder vaak weinig tot helemaal geen ventilatie mogelijkheden heeft, is condens niet zeldzaam in deze ruimte.
Een vochtige kelder resulteert natuurlijk in vochtige materialen en oppervlakken. U kunt natte plekken op de muren waarnemen en allicht ook op de vloer en het plafonds. Ook heeft een vochtige kelder vaak een zeer kenmerkende muffe geur. Als u spullen in uw kelder heeft opgeslagen, dan zullen ook deze spullen al snel vochtig worden en eenzelfde karakteristieke geur krijgen. Maar naast deze voor de hand liggende gevolgen, kan een vochtige kelder voor nog veel grotere problemen zorgen.
Vochtige kelders leiden niet zelden tot vocht op andere plekken in huis, door een fenomeen dat opstijgend vocht wordt genoemd. Wanneer een bepaald oppervlak verzadigd is met vocht, dan zal het vocht een weg zoeken naar drogere materialen en oppervlakken. Meestal betreft dit een hogere etage, omdat warmte stijgt en daarmee (vooral in de winter) droge muren aldaar aanwezig zijn. Heeft u een vochtige kelder? Dan kunt u na een poosje ook natte muren in veel andere vertrekken waarnemen.
Een ander vervelend gevolg van een natte kelder is het ontstaan van andere vochtproblemen, zoals schimmelgroei, salpetervorming en muurzouten. Schimmels groeien eigenlijk op elke vochtige plek heel graag, dor de relatief hoge luchtvochtigheid in een kelder is deze ruimte bij uitstek geliefd onder de schimmels om zich te nestelen en voort te planten.
Muurzouten en salpeter kunt u waarnemen op oppervlakken, die nat zijn door grondwater. Grondwater bevat namelijk bepaalde mineralen en/of chemicaliën, die een reactie teweeg brengen met de aanwezige grondstoffen in metsel- en voegwerk. Omdat een kelder omringd wordt door grondwater, is de kans zeer groot dat u met één van deze soorten aanslag te maken krijgt.
Een kelder vormt een essentieel onderdeel van de fundering van uw woning. Wordt uw kelder geteisterd door vocht? Dan zal dit vocht de materialen waarvan uw kelder vervaardigd is steeds meer afzwakken. Dit leidt helaas dus ook tot een zwakker wordende bouwkundige constructie van uw woning, aangezien het fundament in kwaliteit afneemt.
Als laatste een zeer belangrijk gevolg dat u absoluut niet dient te onderschatten: een vochtige kelder kan zeer nadelig zijn voor uw gezondheid. Zowel een hoge luchtvochtigheid als schimmels kunnen effecten hebben op uw luchtwegen, huid en algemene gesteldheid. Heeft u reeds last van klachten van de luchtwegen, dan kunnen deze verergeren door vocht in huis. Let dus altijd goed op.
Kelderdichting is een geweldige methode die uw kelder helemaal als nieuw maakt. Kelderdichting houdt in, dat uw keldermuren met behulp van diverse lagen vochtwerende en versterkende materialen geheel waterdicht worden gemaakt. Deze lagen bestaan onder andere uit waterwerende cementmortel, meerdere fixeer- en afdichtingslagen en een laatste afwerkingslaag. De vloer wordt voorzien van gloednieuw beton. Deze hele constructie dient telkens tussentijds te drogen, dus het voorzien van uw kelder van kelderdichting kan gemakkelijk enkele dagen tot een week duren. Soms is enkel kelderdichting niet genoeg, bijvoorbeeld in gevallen dat de druk van het grondwater om de kelder heen te hoog is. In dat geval wordt ook drainage toegepast.
Kelderdrainage bestaat grotendeels uit dezelfde werkzaamheden als kelderdichting, echter worden meerdere lagen cementmortel vervangen door een speciaal water afdrijvend noppenmembraan. Daarom wordt kelderdichting ook wel stijve kelderbekuiping genoemd en kelderdrainage soepele kelderbekuiping. Met een drainagesysteem wordt overtollig water continu via het membraan afgevoerd. Onder de vloer door belandt het vervolgens in de riolering.
Indien u er zeker van wilt zijn dat u in de toekomst niet meer te maken krijgt met vocht in de kelder, dan is kelderdichting een zeer veilige en slimme keuze. Het vereist een investering in tijd en geld, maar die verdient u dubbel en dwars terug doordat uw kelder geheel waterdicht is en veilig om alle soorten spullen in op te slaan. Ook adviseren wij stil te staan bij het installeren van een ventilatiesysteem. Wanneer u uw kelder helemaal laat bekuipen, dan zult u de mogelijkheid moeten creëren om frisse lucht toegang tot uw kelder te bieden. Zo kan vochtige lucht enerzijds worden afgevoerd en droge lucht worden aangevoerd. Hiermee voorkomt u dat u alsnog te maken krijgt met condens bijvoorbeeld.
Natuurlijk wilt u graag weten, hoeveel kelderdichting u zal kosten. Deze vraag kunnen wij echter niet gemakkelijk beantwoorden. Dit hangt af van vele factoren, zoals:
Pas na het inventariseren van deze informatie, kunnen wij een offerte op maat voor u maken. Maar de volgende richtlijnen kunt u wel gebruiken voor een grove schatting.
Kelderdichting is een methode waar u voor een gemiddelde kelder in elk geval wel moet rekenen op een investering van minimaal 4.000 euro. Dit kan echter oplopen tot circa 10.000 euro. Dat is een heel brede schatting, zoals eerder aangegeven hangt er veel af van de staat van uw kelder, de oppervlakte en de manier waarop u de methode wenst uit te laten voeren.
Kelderdrainage valt in ongeveer eenzelfde prijscategorie. De prijzen voor klederdrainage beginnen grofweg bij 3.000 euro en kunnen ook oplopen tot zo’n 10.000 euro. In dit geval ligt het vooral aan het soort drainage hoe duur de behandeling wordt: u kunt onder meer kiezen uit wand-, vloer- en randdrainage. Het spreekt vanzelf dat een deel van de kelder draineren dan goedkoper uitvalt dan alles onder handen te laten nemen. Ook hier zal de precieze situatie en ernst van de vochtproblemen doorslaggevend zijn.
Wilt u graag persoonlijk advies omtrent kelderdichting? Of wilt u weten, hoe u het snelst van de vochtproblemen in uw kelder af komt? Bel dan eens met het team van Waterdicht-Vochtbestrijding. Wij staan altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden, of om meteen een afspraak voor een grondige vochtdiagnose in te plannen. Contacteer ons vrijblijvend voor een plaatsbezoek
Bel ons gratis op: 0800/61.667
24/7 bereikbaar